Τον Αύγουστο εξοφλούνται οι φαρμακοποιοί για Μάιο και Ιούνιο – Συνεχίζεται το πρόγραμμα για την παχυσαρκία με κρατικά χρήματα
Με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό θα συνεχιστεί το Πρόγραμμα Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Παχυσαρκίας, μετά την απένταξή του από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Την εξέλιξη επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Κατά τη συνάντηση ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε και για την εξόφληση των οφειλών προς τα φαρμακεία, που αφορούν στα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.
Ο Υπουργός Υγείας @AdonisGeorgiadi συναντήθηκε με τον εκ νέου εκλεγμένο Πρόεδρο του ΠΦΣ, κ. Απόστολο Βαλτά. Συζήτησαν για τις πληρωμές του προγράμματος των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας και ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι πληρωμές θα γίνουν, μέσω ΗΔΙΚΑ, σε σύντομο χρονικό διάστημα pic.twitter.com/NsglQIhr3o
— Υπουργείο Υγείας (@YpYgGR) July 22, 2026
Από τον Σεπτέμβριο μέσω του ΕΟΠΥΥ
Όπως ανέφερε ο ΠΦΣ, ο υπουργός ενημέρωσε ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος θα συνεχιστεί από τον Σεπτέμβριο και μετά μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
Η υποβολή, η εκκαθάριση και η εξόφληση των συνταγών θα πραγματοποιούνται μέσω του ΕΟΠΥΥ, ακολουθώντας τη συνήθη διαδικασία που ισχύει για τις υπόλοιπες συνταγές.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο, η εξέλιξη αυτή αφορά και τους δικαιούχους που αναγκάστηκαν να διακόψουν προσωρινά τη θεραπεία τους μετά την απένταξη του προγράμματος από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
ΠΦΣ – Πιέσεις για την εξόφληση των φαρμακείων
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Απόστολος Βαλτάς, έθεσε το ζήτημα της άμεσης εξόφλησης των οφειλών προς τα φαρμακεία για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας. Επισήμανε δε ότι οι καθυστερήσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα ρευστότητας, καθώς οι φαρμακοποιοί έχουν ήδη εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους προς τους προμηθευτές τους.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι, μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, η οποία προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα, οι οφειλές για τους δύο μήνες αναμένεται να εξοφληθούν το αργότερο μέσα στις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες.
Φωτογραφία: istock




