ΤΟΜΥ στην Θεσσαλονίκη: Θα λειτουργήσουν μόνο 3- Για τις υπόλοιπες ψάχνουν ακόμα κτίρια

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ολοκληρώθηκε ο εξοπλισμός τους και είναι πλέον έτοιμες να λειτουργήσουν οι τρεις πρώτες Τοπικές Μονάδες Υγείας στη Δυτική Θεσσαλονίκη, στην περιοχή αρμοδιότητας της 3ης ΥΠΕ, ενώ η λειτουργία των ΤΟΜΥ στην περιοχή αρμοδιότητας της 4ης ΥΠΕ στην Ανατολική Θεσσαλονίκη θα καθυστερήσει καθώς δεν έχουν βρεθεί ακόμα οι απαραίτητοι χώροι.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Γιώργος Κίρκος, οι τρεις πρώτες ΤΟΜΥ η έναρξη λειτουργίας των οποίων αναμένεται να γίνει ταυτόχρονα, ίσως και πριν από το τέλος της χρονιάς, βρίσκονται στη Νικόπολη (Γενναδίου και Κωλέττη)του Δήμου Παύλου Μελά, στο Κέντρο Υγείας (ΠΕΔΥ) Αμπελοκήπων (με ξεχωριστή είσοδο) και στον Εύοσμο σε κτίριο όπου στεγάζεται το οδοντοπροσθετικό της 3ης ΥΠΕ.

Να σημειωθεί ότι στον Δήμο Αμπελοκήπων- Μενεμένης θα λειτουργήσουν συνολικά τέσσερις ΤΟΜΥ, στον Δήμο Ευόσμου- Κορδελιού οκτώ και εντός των ορίων του Δήμου Παύλου Μελά εκτός από την ΤΟΜΥ στη Νικόπολη θα λειτουργήσουν άλλες τρεις: στη Ευκαρπία (εντός του κτιρίου του πρώην Δημαρχείου, Εθνικής Αντιστάσεως 24), το κτίριο του Κοινωνικού Ιατρείου Δημοτικής Ενότητας Πολίχνης και στη Σταυρούπολη, στους χώρους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Χωρίς ΤΟΜΥ η Ανατολική Θεσσαλονίκη

Εμπόδιο για τη λειτουργία ΤΟΜΥ στην ανατολική Θεσσαλονίκη αποτελεί η αδυναμία εύρεσης χώρων. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Στρατής Πλωμαρίτης, προς το παρόν δεν έχουν βρεθεί χώροι καθώς ούτε ο Δήμος ούτε Περιφέρεια ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για παραχώρηση χώρων, ενώ δεν υπήρξε ανταπόκριση ούτε στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που απηύθυνε σε ιδιώτες η 4η ΥΠΕ. «Είχαμε σχεδιάσει αρχικά να λειτουργήσουν 10 ΤΟΜΥ στην Άνω και Κάτω Τούμπα και στην Τριανδρία και στη συνέχεια, συμπεριλάβαμε και το 5ο Δημοτικό, αλλά δυστυχώς και εκεί δεν βρήκαμε χώρους. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα δεν ξέρω πώς θα το ξεπεράσουμε» είπε ο κ. Πλωμαρίτης.