Το πρώτο βραβείο «Γιάννης Κυριόπουλος» απονεμήθηκε στον Καθηγητή Ηλία Μόσιαλο

  • Γιάννα Σουλάκη
Μόσιαλος
Το 1ο βραβείο "Γιάννης Κυριόπουλος" απονεμήθηκε στον Καθηγητή του LSE, Ηλία Μόσιαλο, για τη συνολική προσφορά του στην Υγεία.

Η βράβευση του Ηλία Μόσιαλου με το πρώτο βραβείο «Γιάννης Κυριόπουλος» ήταν ιδιαίτερης σημασίας με παρόντες περισσότερους από 400 συνέδρους, που παρακολούθησαν την τελετή και τη διάλεξη του βραβευθέντος, στο πλαίσιο του Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές υγείας.

Στην τελετή συμμετείχε και ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος κήρυξε την επίσημη έναρξη του συνεδρίου και παρακολούθησε τη βράβευση.

Τόσο ο υπουργός Υγείας κ. Χρυσοχοΐδης, όσο και ο Καθηγητής  Μόσιαλος προχώρησαν σε μια σημαντική επισκόπηση στα ζητήματα της υγείας, με τον Ηλία Μόσιαλο να επικεντρώνεται στις προκλήσεις και τάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τον Υπουργό Υγείας στους στόχους και τις δράσεις του κυβερνητικού έργου.

Ηλίας Μόσιαλος: Ο ρόλος της Ελλάδας στις διεθνείς εξελίξεις της Υγείας

«Κανένας μας δεν θα ήταν σήμερα εδώ αν δεν υπήρχε ο Γιάννης Κυριόπουλος», δήλωσε εμφατικά ο Καθηγητής Μόσιαλος στην αρχή της ομιλίας του ευχαριστώντας για την τιμή τα μέλη του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας, πρόεδρος του οποίου υπήρξε ο αείμνηστος Καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος.

Ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας και κάτοχος της έδρας Brian-Abel Smith του London School of Economics. κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε στη συνέχεια στο μέλλον της Υγείας, αλλά και τα προβλήματα και τις παθογένειες που υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο στον τομέα αυτό.

Συγκεκριμένα, ανέλυσε τη λειτουργία των συστημάτων υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικότερα στην Ευρώπη και πρότεινε τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Μόσιαλος

Ανέλυσε, επίσης, την τεράστια σημασία της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), η οποία συστάθηκε στον απόηχο της πανδημίας COVID-19, στην κατεύθυνση της πρόληψης και αντιμετώπισης κρίσεων Υγείας, με σκοπό την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών.

Ο νέος αυτός θεσμός, όπως είπε, διαθέτει επαρκή χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση μιας πιθανής επόμενης κρίσης, «η οποία είναι άγνωστο πότε θα εμφανιστεί και αν θα σχετίζεται με κάποιον καινούριο ιό, όμως τα προβλήματα της μικροβιακής αντοχής είναι ορατά». Επιπλέον η Αρχή θα αναλάβει μια σειρά από ρόλους, όπως τη μέριμνα για ανάπτυξη παραγωγής δραστικών ουσιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «καθώς αυτή η έλλειψη δημιουργεί γεωπολιτική εξάρτηση της ΕΕ. Επίσης, η HERA θα πρέπει να αρχίσει να δημιουργεί κι άλλους θεσμούς, όπως την επιτήρηση οικογενειών των ιών και τις γονιδιακές μεταλλάξεις τους, τη διασύνδεση με άλλους θεσμούς που επιχειρούν παράλληλα, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ», σημείωσε ο Καθηγητής.

Μόσιαλος: Η σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στο European Health Data Space (EHDS)

Σημαντική ήταν επίσης και η αναφορά του Καθηγητή Μόσιαλου στην ανάγκη αναβάθμισης του ECDC, αλλά και την ανάγκη η χώρα μας να συμμετάσχει με δικά της δεδομένα στο European Health Data Space (EHDS) της EE. Πρόκειται για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων για την Υγεία, ο οποίος αποτελεί ένα νέο πλαίσιο ανταλλαγής δεδομένων για δεδομένα υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πλατφόρμα τέθηκε σε λειτουργία στις 3 Μαΐου 2022.

«Η ΗΔΙΚΑ έχει δεδομένα αλλά δεν έχει analytics» είπε συγκεκριμένα ο Καθηγητής και πρόσθεσε: «Πρέπει να προχωρήσουμε και να συμμετέχουμε με δεδομένα. Κάναμε το πρώτο βήμα και θεσμοθετήσαμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά δεν κάναμε το δεύτερο βήμα και δεν προχωρήσαμε στην ανάλυση των δεδομένων».

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε επίσης στην εξαγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και τις ευκαιρίες που συνεπάγεται για την Ελλάδα εάν πετύχει να γίνει χώρα αναφοράς έγκρισης φαρμάκων.

Τέλος, σημείωσε την ανάγκη να δημιουργηθούν άμεσα δικλείδες ασφαλείας στις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και επισήμανε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα στη διαμόρφωση των πολιτικών στην Ευρώπη.

«Δεδομένου ότι η ΑΙ θέτει σημαντικά θέματα εθνικής καθώς και ευρωπαϊκής κυριαρχίας, χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή πολιτική για την ΑΙ και μια παγκόσμια συνθήκη»,  ανέφερε ο Καθηγητής και πρόσθεσε πως στη χώρα μας πρόσφατα συστάθηκε εθνική επιτροπή για την ΑΙ, όμως, στη νεοσυσταθείσα εθνική επιτροπή απουσιάζει ο τομέας της υγείας, παρόλο που το 60% των δεδομένων αφορούν στην υγεία.

Το πρώτο Βραβείο «Γιάννης Κυριόπουλος»

Να σημειωθεί πως το Βραβείο «Γιάννης Κυριόπουλος» είναι το πρώτο που απονεμήθηκε στον Καθηγητή Ηλία Μόσιαλο. Το βραβείο θεσμοθετήθηκε πέρυσι από το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας, πρόεδρος του οποίου υπήρξε ο αείμνηστος Γιάννης Κυριόπουλος.

Εκπροσωπώντας την επιτροπή βράβευσης, η κ. Ελπίδα Πάβη ανέφερε ότι το βραβείο απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε ένα άτομο το οποίο έχει διακριθεί στο πεδίο της έρευνας, της πολιτικής ή της επιχειρηματικότητας, με αντικείμενο τα οικονομικά και τις πολιτικές της υγείας, τη δημόσια υγεία, την κοινωνική πολιτική και ασφάλιση και τη φαρμακευτική πολιτική.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, το οποίο δωρίζεται σε φιλανθρωπικό οργανισμό επιλογής του βραβευόμενου. Στην προκειμένη περίπτωση, ο βραβευθείς καθηγητής Μόσιαλος επέλεξε να δωρίσει το ποσό στα «Παιδικά χωριά SOS».

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος διαθέτει εκτενέστατη ακαδημαϊκή δραστηριότητα και συστηματική συνεργασία με πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, αλλά και άλλων χωρών. Αποτελεί ένα ξεχωριστό παράδειγμα ακαδημαϊκού δασκάλου, με επίδραση και απήχηση σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο στην έρευνα όσο και στη διδασκαλία, αλλά και σε θέματα εφαρμοσμένης πολιτικής υγείας και έχει λάβει πολλές διακρίσεις.