Το Tweeter προβλέπει καρδιοπάθειες!

  • Iatropedia
Αρνητικά tweets που συνδέονται με την αγχωτική κατάσταση των αποστολέων τους μαρτυρούν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης κάποιας καρδιακής νόσου, υποστηρίζουν ερευνητές.

Τα «τιτιβίσματα» του Τweeter μπορούν να αποκαλύψουν πολλά, ακόμη κι αν κάποιοι χρήστες αντιμετωπίζουν κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, δείχνουν τα αποτελέσματα μελέτης ομάδας ερευνητών που δημοσιεύονται στο περιοδικό Psychological Science. Οι ερευνητές διεπίστωσαν ότι tweets που χαρακτηρίζοντο από αρνητικά συναισθήματα όπως θυμό, άγχος ή κόπωση συνδέονταν ευθέως με την εκδήλωση καρδιακών προβλημάτων. Αντιθέτως, θετικά tweets χρηστών έδειξαν όχι μόνο μικρότερο κίνδυνο καρδιοπαθειών αλλά και καλύτερη ψυχολογική υγεία, καθιστώντας ενδεχομένως το Τweeter ένα νέο εργαλείο για την κατανόηση της συλλογικής ψυχικής υγείας των κατοίκων μιας ολόκληρης κοινότητας.

Μελετώντας tweets από 1.300 κομητείες των ΗΠΑ την περίοδο 2009-2010, οι ερευνητές εντόπισαν συσχετισμό της αρνητικής γλώσσας –με λέξεις όπως «μίσος» ή βρισιές– με την θνησιμότητα εξαιτίας καρδιακών παθήσεων, την ώρα που μηνύματα τα οποία περιείχαν θετικές λέξεις όπως «φίλοι» ή «υπέροχο» συνδέθηκαν με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Αν και όσοι έστελναν αρνητικά μηνύματα δεν πέθαιναν απαραίτητα από καρδιακή νόσο, ωστόσο, για ορισμένες κοινότητες με υψηλότερα ποσοστά κινδύνου τα αρνητικά tweets ήταν κάτι περισσότερο από ενδεικτικά.

«Η σχέση μεταξύ της γλώσσας και της θνησιμότητας προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη καθώς όσοι στέλνουν οργισμένα tweets, δεν είναι αυτοί σε γενικές γραμμές που πεθαίνουν» επισημαίνει ο Άντριου Σουώρτς, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην μελέτη. «Αυτό σημαίνει όμως ότι αν πολλοί από τους γείτονές σας είναι οργισμένοι, είναι πιο πιθανό να πεθάνετε λόγω καρδιακής νόσου».

Εκτός των παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου (υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτης, κάπνισμα, παχυσαρκία, έλλειψη σωματικής άσκησης) υπάρχουν και οι ψυχολογικοί παράγοντες. Σύμφωνα με την Μάργκαρετ Κερν, επίκουρο καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, το άγχος και η κατάθλιψη ενοχοποιούνται εδώ και καιρό για την συμβολή τους στην εκδήλωση στεφανιαίας νόσου. «Η εχθρότητα και η κατάθλιψη, παραδείγματος χάρη, έχουν συνδεθεί με τις καρδιακές παθήσεις σε ατομικό επίπεδο μέσω βιολογικών επιδράσεων. Όμως και τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην συμπεριφορά και την κοινωνικότητα καθώς το ποτό, η κακή διατροφή και η απομόνωση από τους άλλους ανθρώπους εμμέσως οδηγούν σε καρδιακά προβλήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί ''φτερουγίζει'' η καρδιά σας;

Πέντε συνήθειες που ραγίζουν την καρδιά!