Το Θριάσιο, ως νοσοκομείο Αναφοράς για τον κοροναϊό: «Με τόσες ελλείψεις δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί»

  • Γιάννα Σουλάκη
Θριάσιο
Τις ελλείψεις που παρουσιάζει, τόσο σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όσο και σε υποδομές, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι για το νοσοκομείο "Θριάσιο" και δηλώνουν ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο ρόλο του "νοσοκομείου αναφοράς για τον κοροναϊό", όπως το έχει ορίσει το Υπουργείο Υγείας.

Να ενισχυθεί το νοσοκομείο «Θριάσιο» με προσωπικό και κρατική χρηματοδότηση για να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως νοσοκομείο αναφοράς για τον  κοροναϊό, ζητούν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι. Συμπληρώνουν δε, ότι για μία ακόμη φορά καλούνται να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κατάσταση «χωρίς ενίσχυση σε προσωπικό και χρηματοδότηση».

Το νοσοκομείο, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, παρά τα προβήματα «σήκωσε μεγάλο βάρος» τα προηγούμενα χρόνια με την περίθαλψη των θυμάτων από τις μεγάλες καταστροφές, στη Μάνδρα το Μάτι και την Κινέττα, αλλά και τα συχνά εργατικά ατυχήματα στην περιοχή, π.χ. έκρηξη στο Μότορ Όιλ. Σήμερα καλούνται να κάνουν το ίδιο, χωρίς κρατική ενίσχυση.

Θριάσιο: Ποιες ελλείψεις υπάρχουν

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι παραμένουν:

34 κενές θέσεις ειδικευμένων και 82 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών, με αποτέλεσμα, σε πολλές κλινικές, οι γιατροί αναγκάζονται να πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται ενώ παραβιάζεται η υποχρεωτική χορήγηση ρεπό μετά από εφημερία. Υπάρχουν κλινικές, που ορισμένες μέρες σε ενεργή εφημερία παραμένει μόνο ειδικευόμενος γιατρός.

82 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα, στα νοσηλευτικά τμήματα δύο νοσηλευτές ανα βάρδια να έχουν την ευθύνη για τριάντα ή περισσότερους ασθενείς ενώ στο αναισθησιολογικό τμήμα, πολλοί νοσηλευτές έχουν τριψήφιο αριθμό χρωστούμενων ημερών ανάπαυσης. Γίνονται συνεχώς μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού, ακόμα και από εξειδικευμένα τμήματα (π.χ. χειρουργεία, τμήμα επειγόντων περιστατικών) για να καλυφθούν, με πρόχειρο τρόπο, οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.

49 κενές θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, με αποτέλεσμα, τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου ενώ η έλλειψη τραυματιοφορέων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στα Χειρουργεία έχουν σαν αποτέλεσμα να καθυστερούν η διεκπεραίωση εξετάσεων και εισαγωγών και η μεταφορά ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις. Αντίστοιχα, βοηθοί θαλάμου μετακινούνται από κλινική σε κλινική για να καλυφθούν πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.

‘Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Σοβαρές ελλείψεις στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές γιατροί και νοσηλευτές, λειτουργούν μόνο τα 7 από τα 8 κρεβάτια, γιατί λείπουν τουλάχιστον 8 νοσηλευτές και 2 ειδικευμένοι γιατροί. Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στη ΜΕΘ και τη ΜΑΦ του Κέντρου Εγκαυμάτων, ενώ και στις δύο ΜΕΘ δεν υπάρχει το αναγκαίο βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό (τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου).

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν, επίσης, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο Θριάσιο, και τα Κέντρα Υγείας σε Ελευσίνα, Μέγαρα και Ασπρόπυργο, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ στη Μάνδρα λειτουργεί μόνο ένα Περιφερειακό Ιατρείο, με 1 γιατρό και 1 νοσηλεύτρια, για δύο πρωινά την εβδομάδα.

«Είναι φανερό ότι με αυτές τις ελλείψεις σε προσωπικό, είναι αδύνατο να εφαρμοστεί σοβαρό σχέδιο για τον κορωνοϊό, ιδιαίτερα αν συμβεί μαζική έξαρση της νόσου» τονίζουν οι γιατροί και δηλώνουν ότι ακούν με «αγανάκτηση» τις δηλώσεις για επάρκεια των νοσοκομείων αναφοράς για τον κοροναϊό:

«Μόνο αγανάκτηση, μας προκαλούν οι δηλώσεις ότι τα νοσοκομεία που έχουν οριστεί ως κέντρα αναφοράς, έχουν «επάρκεια σε προσωπικό και υλικά» και ότι «όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα», τονίζουν χαρακτηριστικά και ζητούν να υπάρξει επαρκής στελέχωση των νοσοκομείων.

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο:

Οι εργαζόμενοι ζητούν να προβούν οι αρμόδιοι, σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να:

► να ενισχυθεί άμεσα το νοσοκομείο ΘΡΙΑΣΙΟ με το αναγκαίο προσωπικό, ξεκινώντας από την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου)

► να αναμορφωθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, ξεκινώντας από την αποκατάσταση των κατηργημένων οργανικών θέσεων στην ιατρική, διοικητική και τεχνική υπηρεσία και λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη μείωση των ειδικευόμενων γιατρών.

► να ενισχυθούν με μόνιμους γιατρούς των βασικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό τα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας, Μεγάρων και Ασπροπύργου. Να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας στη Μάνδρα.

► να εξασφαλισθεί πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας .