Το θέμα της παράνομης διακίνησης φαρμακευτικών συσκευασμάτων υψηλού κόστους, επαναφέρει με νέα ερώτησή του προς τους υπ. Υγείας και Δικαιοσύνης το Ποτάμι

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
διακίνηση φαρμάκων
Με νέα ερώτησή της προς τους υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη, επαναφέρουν στη Βουλή το θέμα της συνταγογράφησης, παραλαβής και διακίνησης φαρμάκων στην Ελλάδα.

Όπως υποστηρίζει το Ποτάμι, «το σκάνδαλο για την ύπαρξη κυκλώματος παράνομης διακίνησης και εξαγωγής πανάκριβων και άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων υψηλού κόστους που αποκαλύφθηκε και εξαρθρώθηκε πρόσφατα, φέρνει ξανά στην επικαιρότητα τα προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που μοιάζει ανοχύρωτο, καθώς εξακολουθούν να μην εφαρμόζονται ασφαλείς διαδικασίες ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας στη διακίνηση φαρμάκων».

«Στην Ελλάδα, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, δημιουργήθηκε αφενός έντονο αίσθημα ανασφάλειας στους ασθενείς, καθώς πολλοί καρκινοπαθείς αμφιβάλλουν εάν τελικά τους χορηγήθηκε η απαιτούμενη δόση φαρμάκου, και αφετέρου έντονος προβληματισμός εάν η δράση του κυκλώματος είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη φαρμάκων υψηλού κόστους που αφορούν εξαιρετικά στοχευμένες θεραπείες όπως μεταστατικό μελάνωμα ή ελκώδης κολίτιδα» αναφέρει στην ερώτησή του το Ποτάμι.

Παράλληλα, κατηγορεί τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ότι «περιορίστηκε σε υποσχέσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΟΦ και την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του ΕΣΥ μέσω της ανάπτυξης του συστήματος της ΗΔΙΚΑ για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και την εκτέλεση των συνταγών», χωρίς ωστόσο, όπως υποστηρίζει, «έως σήμερα να έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση».

«Η δράση του κυκλώματος φαίνεται να προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο εις βάρος των φορολογούμενων πολιτών. Τα έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητα φέρονται να είναι της τάξης των 25 εκατ. ευρώ και να αντιστοιχούν σε ποσότητα μεγαλύτερη των 14.000 σκευασμάτων, ενώ η ζημιά του Δημοσίου ξεπερνά τα 13,5 εκατ. ευρώ», σημειώνει το Ποτάμι.

Ακόμα, υποστηρίζει ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας μοιάζει να είναι ανοχύρωτο, καθώς συνεχίζεται να μην εφαρμόζονται διαδικασίες ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας των διαδικασιών διακίνησης φαρμάκων».

Τέλος ο κ. Θεοδωράκης και η κοινοβουλευτική του ομάδα ερωτούν μεταξύ άλλων την κυβέρνηση:

– Σε τι ύψος ανέρχεται η οικονομική ζημιά που προκλήθηκε στο Δημόσιο από τη δράση του κυκλώματος; Ποια σκευάσματα και σε τι ποσότητες διακινήθηκαν παρανόμως; Ποια νοσοκομεία (δημόσια και ιδιωτικά) εμπλέκονται; Σε ποιο βαθμό παρατηρήθηκαν ελλείψεις των σχετικών σκευασμάτων κατά την περίοδο δράσης του κυκλώματος; Ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν το 2016 από κλιμάκια ελέγχου Επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ; Σε ποιο ποσοστό εντοπίστηκαν αναντιστοιχίες μεταξύ του λογιστικού και του πραγματικού υπολοίπου των σκευασμάτων στις αποθήκες των φαρμακείων; Ποιες οι ενέργειες του υπουργείου κατόπιν των διαπιστώσεων και των προτάσεων των Επιθεωρητών;

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν