Το τελευταίας τεχνολογίας ρομποτικό σύστημα da Vinci σε ιδιωτική μονάδα στην Ελλάδα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Da Vinci
O Όμιλος Ιατρικού Αθηνών προχώρησε στην προμήθεια του πιο σύγχρονου συστήματος Ρομποτικής χειρουργικής, da Vinci Xi HD, έκδοση 2019. Το νέο ρομποτικό σύστημα που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πλήρως εδώ και λίγες εβδομάδες, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών διατηρεί και βελτιώνει σημαντικά τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων συστημάτων da Vinci Xi, που αφορούν στην άριστη τρισδιάστατη όραση και στην ευελιξία των χειρουργικών εργαλείων, προσφέροντας, παράλληλα, και νέα σημαντικά χαρακτηριστικά στον τομέα της εργονομίας και της απεικόνισης.

Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας της «πυγολαμπίδας» (ICG) είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον έλεγχο της καλής αιμάτωσης των οργάνων, της πολύπλοκης ανατομίας των χοληφόρων αγγείων του ήπατος, τον εντοπισμό των λεμφαδένων αλλά και για την αποφυγή απώλειας αίματος και διεγχειρητικών επιπλοκών.

Επιπρόσθετα, παρέχει διεγχειρητική πλοήγηση, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού με την επιπροβολή απεικονιστικών εξετάσεων, όπως η αξονική τομογραφία, μέσα στο χειρουργικό πεδίο (tile pro) γνωρίζουμε, σε πραγματικό χρόνο, την ακριβή τοποθεσία της βλάβης προσδιορίζοντας καλύτερα την ανατομία. Η ευελιξία των βραχιόνων του και η δυνατότητα να γίνονται χειρισμοί σε πολύ στενούς χώρους διευκολύνει τους χειρουργούς σε συνθέτες ογκολογικά επεμβάσεις.

Με την αφορμή της προμήθεια του πιο σύγχρονου συστήματος Ρομποτικής χειρουργικής, da Vinci Xi HD, έκδοση 2019, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, δήλωσε:

«Είναι δεδομένο ότι το μέλλον της υγείας, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ψηφιακή μετάβαση. Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και να προετοιμαζόμαστε για τα νέα δεδομένα, επενδύοντας διαρκώς σε νέες τεχνολογίες αιχμής και στην επιστημονική πρωτοπορία και καινοτομία.

Για εμάς, στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών αποτελεί στρατηγική επιλογή και διαχρονικό στόχο, και για τα επόμενα 35 χρόνια, να συνεχίσουμε να αποτελούμε τον καίριο Ελληνικό πόλο που θα διασφαλίσει τη θέση της χώρας μας στο μετασχηματισμό του κλάδου, ενώ, παράλληλα, μέσα από την ιατρική πρωτοπορία που βρίσκει καθημερινή εφαρμογή στον Όμιλό μας, να παρέχουμε τα κίνητρα και τα εφόδια για τον επαναπατρισμό του ελληνικού επιστημονικού προσωπικού».

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, δήλωσε:

«Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών είναι μέρος  των εξελίξεων, διεθνώς, καθώς όλα τα τελευταία επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης εφαρμόζονται στις κλινικές του. Οι διαρκείς επενδύσεις σε ιατρικό εξοπλισμό, σε συνδυασμό με τη συνεχή εκπαίδευση, μας παρέχουν τη δυνατότητα να προσφέρουμε, σε χιλιάδες ασθενείς, ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, εφάμιλλες με αυτές των καλύτερων νοσοκομείων του εξωτερικού.

Αξίζει να αναφέρω, μεταξύ άλλων, τη ρομποτική χειρουργική μιας τομής (Single Site Robotic Surgery), η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το 2011, ενώ έκτοτε έχουν πραγματοποιηθεί, με επιτυχία, περισσότερες από 500 επεμβάσεις αυτού του είδους, την «τεχνική της πυγολαμπίδας» (Firefly Technology) και το «ψηφιακό χειρουργείο». Όλες οι παραπάνω μέθοδοι αποτελούν μέρος της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, που στόχο έχει να προσφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα στους ασθενείς που μας εμπιστεύονται όλα αυτά τα χρόνια χειρουργώντας αναίμακτα, με ασφάλεια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα, γρήγορη ανάρρωση, χωρίς επιπλοκές».