Έλληνας 63 ετών διερευνάται ως πιθανό κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα μας – Νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ

  • Γιάννα Σουλάκη
ΑΧΕΠΑ
Άνδρας 63 ετών με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στην επίμαχη πόλη Γουχάν είναι το πρώτο πιθανό κρούσμα για τον νέο κοροναϊό, το οποίο διερευνάται στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα αναμένεται να βγουν έως αύριο Παρασκευή, από το Ινστιτούτο Παστέρ.

Το Ινστιτούτο Παστέρ είναι το εξουσιοδοτημένο εργαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί έως αύριο το πρωί, εάν ο 63χρονος άνδρας Ελληνικής καταγωγής, ο οποίος επισκέφθηκε το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης με συμπτώματα γρίπης, πάσχει ή όχι από τον κοροναϊό της Γουχάν.

Στο νοσοκομείο σήμανε συναγερμός, όταν 63χρονος άνδρας είπε στους γιατρούς, που έλαβαν το ιστορικό του, ότι είχε πραγματοποιήσει πρόσφατα ταξίδι για εμπορικούς λόγους στην πόλη Γουχάν, όπου ενδημεί ο νέος κοροναϊός. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας και ο 63χρονος μεταφέρθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα προστασίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και των υπόλοιπων ασθενών του νοσοκομείου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που υπάρχει για την υποδοχή και νοσηλεία πιθανών περιστατικών από τον κοροναϊό.

Αυτή τη στιγμή, ο άνδρας νοσηλεύεται σε καραντίνα, χωρίς να εμφανίζει ιδιαίτερα βαριά συμπτώματα, σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, που βρίσκεται στην Α’ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Νοσηλεία και περίθαλψη του προσφέρουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο φορά ειδικές  προστατευτικές στολές και μάσκες.

Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ είναι ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς που έχουν ορισθεί από το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα.

ΠΟΕΔΗΝ: Άλλα τέσσερα περιστατικά έχουν ελεγχθεί για τον κοροναϊό – Ήταν αρνητικά

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, άλλα τέσσερα περιστατικά έχουν ελεγχθεί για κοροναϊό στη χώρα μας. Όμως, τα αποτελέσματα ήταν σε όλες τις περιπτώσεις αρνητικά.

Το πρώτο περιστατικό ήταν ένα 13 αγόρι από την Κίνα, το οποίο ελέγχθηκε στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης, όπου διαπιστώθηκε ότι τελικά έπασχε από γρίπη.

Ένας ακόμη Έλληνας ελέγχθηκε στο άλλο μεγάλο νοσοκομείο αναφοράς, το νοσοκομείο «Αττικόν», όμως, και σ’ αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό.

Ακόμη δύο άτομα με συμπτώματα γρίπης, μεταξύ αυτών και μία Κινέζα, υποβλήθηκαν σε ειδικό τέστ, στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Και στις δύο περιπτώσεις διαπιστώθηκε γρίπη και όχι κοροναϊός, σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο.