Το πρώτο εμβόλιο κατά του Έμπολα «λειτουργεί»!

  • Iatropedia
Τα πρώτα «εξαιρετικά» όπως χαρακτηρίζονται αποτελέσματα από τις δοκιμές του καναδέζικου εμβολίου VSV-EBOV στην ρημαγμένη από τον Έμπολα Δυτική Αφρική, γεννούν –βάσιμες πλέον– ελπίδες για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού.

Το εμβόλιο που σχεδίασαν επιστήμονες της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά (Health Canada) και ανέπτυξε η φαρμακοβιομηχανία Merck παρείχε υπό επιχειρησιακές συνθήκες στην Γουινέα 100% προστασία και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μπορεί να «αλλάξει το παιχνίδι». Αυτό είναι το πρώτο εμβόλιο που δείχνει να «λειτουργεί» για την αντιμετώπιση της χειρότερης επιδημίας αιμορραγικού πυρετού στην ιστορία η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2013 προκαλώντας περισσότερους από 11.000 θανάτους ενώ τα κρούσματα μόλυνσης είναι σχεδόν 28.000.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο συνδυάζει ένα τμήμα του Έμπολα με έναν άλλο (ασφαλή) ιό, προκειμένου να «εκπαιδεύσει» το ανοσοποιητικό σύστημα να πολεμήσει τον φονικό εισβολέα. Στην Γουϊνέα, οι κλινικές δοκιμές του VSV-EBOV διεξήχθησαν βάσει της ίδιας στρατηγικής που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για την εξάλειψη της ανεμοβλογιάς: με την δημιουργία ενός «κύκλου ανοσίας» μέσω του εμβολιασμού των οικογενειών προσφάτως μολυσμένων ατόμων, των γειτόνων και των φίλων τους όπως και του προσωπικού των υγειονομικών υπηρεσιών που ήλθαν σε επαφή μαζί τους, προκειμένου να εμποδιστεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου.

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτιμούν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα κυμανθεί μεταξύ 75% και 100% καθώς τα στοιχεία που έρχονται από την Γουϊάνα είναι ακόμη προκαταρκτικά. Εάν ένα τέτοιο εμβόλιο ήταν διαθέσιμο 18 μήνες νωρίτερα θα είχαν σωθεί χιλιάδες ζωές, παρατηρούν. Υπάρχουν και άλλα εμβόλια που δοκιμάζονται, όπως αυτά της GSK και της Johnson & Johnson, ωστόσο από την στιγμή που ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φθίνουσα πορεία, είναι δύσκολο να αποδειχθεί πόσο αποτελεσματικά είναι. Ο Έμπολα πάντως καραδοκεί…