Το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας είναι γεγονός

  • Iatropedia
Είναι γεγονός και αποτελεί επανάσταση στην ιατρική, την Φαρμακολογία και την Δημόσια Υγεία: Η ευρωπαϊκή Αρχή φαρμάκων έδωσε χθες το "οκ" για το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας με τη σύσταση να χρησιμοποιηθεί σε βρέφη στην Αφρική, τα οποία κινδυνεύουν πολύ από την νόσο.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Το εμβόλιο RTS,S ή Mosquirix, θα παρασκευάζει η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline σε συνεργασία με το πρόγραμμα Malaria Vaccine Initiative της διεθνούς ΜΚΟ PATH.

Θα είναι το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας το οποίο θα λάβει άδεια κυκλοφορίας στην αγορά και αναμένεται να βοηθήσει στην πρόληψη εκατομμυρίων κρουσμάτων της νόσου στις χώρες που θα το χρησιμοποιήσουν.

Το Mosquirix αναμένεται να περάσει από αξιολόγηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος έχει δεσμευτεί να δώσει τη σύστασή του για το πότε και σε ποιες αγορές θα κυκλοφορήσει το εμβόλιο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η ελονοσία στοίχισε τη ζωή σε περίπου 584.000 ανθρώπους το 2013 με το ποσοστό των παιδιών- θυμάτων της μέχρι 5 ετών να ξεπερνά το 80% των θανάτων από ελονοσία.