Το πιο σκληρό πρόσωπο δείχνει η οικονομική κρίση στα παιδιά

  • Iatropedia
Ο εκτιμώμενος αριθμός μαθητών, οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αγγίζει τις 452.000 με βάση στοιχεία του 2014. Αλλά αυτοί που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα υψηλή επισιτιστική ανασφάλεια ανέρχονται σε 222.000. Κάπως έτσι, ένας στους έξι μαθητές αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και ένας στους τέσσερις, προβλήματα ψυχολογικά. Αυτά αποδεικνύει τελευταία έρευνα που παρουσίασε η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Το Ινστιτούτο Prolepsis υλοποιεί από το σχολικό έτος 2012-2013 το πρόγραμμα «Διατροφή», για τη σίτιση και προώθηση της υγιεινής διατροφής σε σχολεία κοινωνικο-οικονομικά ευάλωτων περιοχών της χώρας. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και έχει διαθέσει περισσότερα από 11 εκατ. γεύματα, σε 450 σχολεία και 75.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Τα καθημερινά γεύματα περιέχουν γάλα ή γιαούρτι, αρτοσκεύασμα, φρούτα και λαχανικά.

Με βάση τα στοιχεία, τα οποία συνέλεξε το Ινστιτούτο μέσω ερωτηματολογίων το σχολικό έτος 2014-2015, η κατάσταση έχει ως εξής:

-Το 53,1% των οικογενειών αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια.

-Το 21,0% των οικογενειών αντιμετώπιζε πείνα.

-Στο 63,6% των οικογενειών τουλάχιστον ένας γονέας δεν είχε πηγή εισοδήματος.

-Στο 15,1% των οικογενειών κανένας γονέας δεν είχε πηγή εισοδήματος.

-Το 8,5% των μαθητών ήταν ανασφάλιστοι.

-Το 7,0% δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα περισσότερο από μία εβδομάδα.

-Το 31,6% των μαθητών ήταν υπέρβαροι/παχύσαρκοι (καθώς η επισιτιστική ανασφάλεια ενισχύει τις πιο ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές) και το 10,2% ήταν λιποβαρείς.

-Το 55,2% των οικογενειών είχε εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας.

-Το 67,7% των οικογενειών είχε εισόδημα κάτω από το όριο των εύλογων δαπανών διαβίωσης.

Τα παιδιά που πεινούν, κάνουν περισσότερες απουσίες από το σχολείο ή διακόπτουν τη φοίτηση…

«Το πρόβλημα πέρα από τα θέματα υγείας, μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική υποβάθμιση και συρρίκνωση, η οποία επιβαρύνει επιλεκτικά τις πιο ευάλωτες κοινωνικο-οικονομικά πληθυσμιακές ομάδες, με τεράστιες μακροπρόθεσμες συνέπειες για το μέλλον της χώρας» τόνισε η κ. Λινού.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου και την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας στις 17 Οκτωβρίου, η κ. Λινού απηύθυνε «έκκληση προς όλους σε συστράτευση: πολιτεία, ιδρύματα, επιχειρήσεις και απλούς πολίτες, για να αποφευχθεί αυτό ο κίνδυνος και για να βοηθήσουμε τα παιδιά να πετύχουν το μέγιστο που μπορούν στη μόρφωση και την εκπαίδευσή τους, διατηρώντας την υγεία τους».

Το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ενισχύει το πρόγραμμα με δωρεά 2,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 1 εκατ. διατίθεται άμεσα για τις ανάγκες του προγράμματος , ενώ το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί με τη μέθοδο των συμπληρωματικών κονδυλίων.