Το πιο «αληθινό» hi-tech μικρό βιονικό χέρι

  • Iatropedia
Μια 29χρονη κοπέλα από το Λονδίνο έγινε ο πρώτος χρήστης ενός hi-tech μυοηλεκτρικού προσθετικού χεριού, κατασκευασμένου γύρω από μια ακριβή σκελετική δομή με μικροσυστήματα σχεδιασμένα να παρέχουν δυνατότητα κινήσεων όσο το δυνατόν πιο όμοιες με αυτές ενός φυσιολογικού χεριού.

Η Nicky Ashwell γεννήθηκε χωρίς δεξί χέρι και ο εγγενής ακρωτηριασμός της την εμπόδιζε να ζει μια φυσιολογική ζωή. Αυτό ήλθε να το αλλάξει ένα προσθετικό άκρο υψηλής τεχνολογίας το οποίο επιτρέπει σε άτομα σαν την Nicky να εκτελούν μια σειρά κινήσεων που μέχρι πρότινος φάνταζαν πολύπλοκες και αδιανόητες με ένα χέρι –να κάνει ποδήλατο, να σηκώνει βάρη και με τα δύο χέρια, να χρησιμοποιεί μαχαιροπήρουνα και να ανοίγει την τσάντα της…

Η βιονική επέκταση του χεριού της αποτελείται από 337 μηχανικά μέρη, έχει βάρος όσο μια μεγάλη σοκολάτα και δύναμη ικανή να σηκώσει 45 κιλά, όσο το βάρος 25 τούβλων! Το μικρό βιονικό χέρι της Steeper που της τοποθετήθηκε στο London Prosthetics Centre, είναι σχεδιασμένο ειδικά για γυναίκες, εφήβους και άνδρες με μικρό σκελετό χεριού, χρησιμοποιεί τεχνολογία αγωνιστικών Formula 1 και αεροπορικά υλικά και είναι το μόνο πολυαρθρωτό χέρι με πατενταρισμένο σύστημα ελέγχου δακτύλων χάρη στην χρήση σπάνιων γήινων μαγνητών.

Αυτό που το κάνει σαν αληθινό είναι η τεχνολογία αιχμής που ενσωματώνει: το Bebionic λειτουργεί με την βοήθεια αισθητήρων ενεργοποιούμενων από τις μυϊκές κινήσεις του χρήστη που συνδέονται με ισχυρούς μικροεπεξεργαστές και ανεξάρτητους μικροκινητήρες σε κάθε δάκτυλο. Η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει την παρακολούθηση και την «αίσθηση» της κάθε κίνησης των δακτύλων μιμούμενη με 14 διαφορετικά είδη λαβών τις λειτουργίες ενός πραγματικού χεριού.

Αλέξανδρος Θεολόγου