Το όραμα του Λυκουρέντζου τώρα και σε …ΦΕΚ! Τι οραματίζεται ο υπ.Υγείας

  • Iatropedia
Απίστευτη κι όμως ελληνική φαντάζει η παρακάτω είδηση: ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος περιγράφει το …όραμά του για την Υγεία για το 2013 το οποίο μάλιστα δημοσιεύεται και σε ΦΕΚ. Τι προβλέπει το όραμα του υπουργού Υγείας

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Όταν ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ έλεγε «I Have a Dream» σίγουρα δεν είχε στο μυαλό του ότι αρκετά χρόνια μετά ο Έλληνας υπουργός Υγείας θα αξιοποιούσε την έμπνευση αυτή για να αποτυπώσει το δικό του όραμα για την Υγείας σε ΦΕΚ. Κι όμως στην Ελλάδα του μνημονίου τελικά όλα μπορούν να συμβούν.

Μπορεί να νοσοκομεία να υπολειτουργούν, υλικά να μην υπάρχουν, οι γιατροί να είναι απλήρωτοι αλλά ο υπουργός Υγείας έχει όραμα για τον τομέα αυτό.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε το όραμα του …Ανδρέα Λυκουρέντζου, εξαιτίας της ανάγκης για «Τη διαρκή προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών του Υπουργείου. Την ανάγκη εφαρμογής Συστήματος Διοίκησης Μέσω Στόχων στο Υπουργείο Υγείας. Το γεγονός ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Τον καθορισμό του οράματος, των στρατηγικών στόχων, των βασικών αρχών και των αξόνων πολιτικής του Υπουργείου Υγείας, καθώς και τους ανά πεδίο επιμέρους στρατηγικούς στόχους αυτού, για το έτος 2013, ως ακολούθως:

ΟΡΑΜΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ».

Ακολουθούν αναλυτικά τα …οράματα του υπουργείου Υγείας.

Και μέσα στο κλίμα των ελλείψεων και της τραγικής καθημερινής ταλαιπωρίας των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, το υπουργείο Υγείας αναπτύσσει το δικό του πρόγραμμα στόχων και οραμάτων.

Για τα επόμενα τρία έτη μάλιστα βάζει ψηλά τον πήχη καθώς μεταξύ άλλων επιδιώκει:

• Διασφάλιση άριστης και συνεχώς βελτιούμενης ποιότητας και φροντίδας για τον πολίτη.

• Αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, μέσω της ορθολογικής λειτουργίας και διαχείρισης των Υπηρεσιών του Υπουργείου και των εποπτευόμενων Φορέων του.

− Απλούστευση της γραφειοκρατικών διαδικασιών των Υπηρεσιών του Υπουργείου και των εποπτευόμενων Φορέων του κατά 30%, με στόχο έως το 2020 να μειωθεί κατά 60%.

− Γραφείο «χωρίς χαρτί» (Paperless Office) των Υπηρεσιών του Υπουργείου και των εποπτευόμενων Φορέων του κατά 20%, με στόχο έως το 2020 να αυξηθεί στο

60%.

− Θεσμοθέτηση και έναρξη διαδικασιών για εφαρμογή Ψηφιακών Αρχείων και Μητρώων των Υπηρεσιών του Υπουργείου και των εποπτευόμενων Φορέων του, με

στόχο την καθολική προαναφερόμενη εφαρμογή έως το 2020.

− Εκσυγχρονισμός νομοθεσίας για τη διάδοση εφαρμογής της Τηλεϊατρικής κατά 30%, με στόχο την καθολική εφαρμογή έως το 2020.

− Θεσμοθέτηση και λήψη μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20% των Υπηρεσιών του Υπουργείου και των εποπτευόμενων Φορέων του, με στόχο την αύξησή του κατά ποσοστό 50% έως το 2020 με παράλληλη χρήση νέων τεχνολογιών χαμηλών καταναλώσεων ενέργειας.

Βέβαια μέσα σε όλα αυτά φαίνεται ότι στην οδό Αριστοτέλους ξεχνούν κάποιες …λεπτομέρειες: τον τσεκουρωμένο προϋπολογισμό των νοσοκομείων, τις απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες γιατρών και εργαζομένων, το συνεχώς μειούμενο προσωπικό που εργάζεται στα όρια της εξάντλησης αλλά και την έλλειψη οργάνωσης που βασανίζει καθημερινά τους ασθενείς.

Τώρα αν τα υπόλοιπα οράματα μπορούν να υλοποιηθούν, αποτελεί μάλλον άλλου παππά Ευαγγέλιο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κλείνουν ξανά τα φαρμακεία;

Ρευστό της τελευταίας στιγμής για το Aids! Οι κόντρες και τα μαχαιρώματα στο υπ.Υγείας

Γιατροί στο πλευρό των εκπαιδευτικών! Τι λέει η ΟΕΝΓΕ

Το πόδι της γυναίκας με ψηλοτάκουνα παπούτσια. ΦΩΤΟ με ακτίνες Χ

Πως τα σκυλιά προστατεύουν από τα εμφράγματα;