Το Νόμπελ Ιατρικής 2023, στους Katalin Kariko και Drew Weissman – Ανακάλυψαν την τεχνολογία mRNA για τα εμβόλια κατά της COVID-19

  • Γιάννα Σουλάκη
Νόμπελ Ιατρικής
Το Νόμπελ Ιατρικής για το 2023 απονεμήθηκε στους Katalin Kariko και Drew Weissman που συνέβαλαν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων mRNA κατά του COVID-19.

Στους Katalin Kariko και Drew Weissman απονεμήθηκε το Νόμπελ Ιατρικής, οι οποίοι, σύμφωνα με την Ακαδημία, συνέβαλαν σε έναν πρωτοφανή ρυθμό ανάπτυξης εμβολίων κατά της COVID-19.

H Katalin Kariko, είναι Καθηγήτρια Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Sagan στην Ουγγαρία και επίκουρη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, και ο Drew Weissman, είναι γιατρός, ο οποίος πραγματοποίησε τη βραβευμένη έρευνά του μαζί με την Kariko στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Οι ανακαλύψεις των δύο επιστημόνων υπήρξαν καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων mRNA κατά του COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που ξεκίνησε στις αρχές του 2020.

«Μέσα από τα πρωτοποριακά ευρήματά τους, οι δύο επιστήμονες άλλαξαν θεμελιωδώς την κατανόησή μας για τον τρόπο με τον οποίο το mRNA αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι βραβευθέντες επιστήμονες συνέβαλαν στον πρωτοφανή ρυθμό ανάπτυξης εμβολίων κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία στη σύγχρονη εποχή», ανέφερε η επιτροπή που τους απένειμε το βραβείο.

 

Νόμπελ Ιατρικής: Τα βιογραφικά των δύο επιστημόνων

Ο Drew Weissman γεννήθηκε το 1959 στο Λέξινγκτον της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ. Έλαβε τα πτυχία του MD και PhD από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης το 1987. Έκανε την κλινική του εκπαίδευση στο Beth Israel Deaconess Medical Center της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και μεταδιδακτορική έρευνα στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Το 1997, ο Weissman ίδρυσε την ερευνητική του ομάδα στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Είναι καθηγητής της οικογένειας Roberts στην έρευνα για τα εμβόλια και διευθυντής του Penn Institute for RNA Innovations.