Το Μπανγκλαντές έχει την χειρότερη επιδημία δάγκειου πυρετού στην ιστορία του, λέει ο ΠΟΥ

  • Ρούλα Τσουλέα
δάγκειος πυρετός
Τριακόσιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνον τον Αύγουστο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους έχει νοσήσει εφέτος ο δάγκειος πυρετός στο Μπανγκλαντές, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με την χειρότερη επιδημία της νόσου στην ιστορία του, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται από τα μολυσμένα κουνούπια. Ο διεθνής οργανισμός κατηγορεί τουλάχιστον εν μέρει την κλιματική αλλαγή για την εφετινή κατάσταση.

Από τον Απρίλιο έως τώρα έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 135.000 κρούσματα. Έχουν επίσης καταγραφεί 650 θάνατοι. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται 300, που σημειώθηκαν μόνον τον Αύγουστο, είπε στους δημοσιογράφους ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

O Dr. Tedros Ghebreyesus τόνισε ότι η επιδημία δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος Υγείας της χώρας. Μολονότι, δε, τα κρούσματα αρχίζουν να μειώνονται στην πρωτεύουσά της, την Ντάκα, αυξάνονται σε άλλες περιοχές.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Ο δάγκειος πυρετός είναι μία ιογενής λοίμωξη, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Οι ιοί που τον προκαλούν ενδημούν σε περισσότερες από 100 τροπικές και υποτροπικές χώρες, στην Ασία, την Αφρική, την Ανατολική Μεσόγειο και αλλού. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι σε ετήσια βάση καταγράφονται 50 – 100 εκατομμύρια λοιμώξεις δάγκειου πυρετού παγκοσμίως.

Στην χώρα μας καταγράφηκε την περίοδο 1927-1928 η τελευταία μεγάλη επιδημία δάγκειου πυρετού στην Ευρώπη, με περισσότερους από 1.000 θανάτους. Έκτοτε, δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα και θεωρείται ότι η νόσος έχει εκριζωθεί.

Ο ιός του Δάγκειου πυρετού μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού του γένους Aedes aegypti. To γένος αυτό, όμως, δεν έχει ανιχνευθεί στη χώρα μας εδώ και πολλές δεκαετίες.

Στα πιθανά συμπτώματα που προκαλεί ο ιός όταν μολύνει έναν άνθρωπο συμπεριλαμβάνονται:

  • Υψηλός πυρετός
  • Οξείες κεφαλαλγίες
  • Μυαλγίες
  • Δερματικά εξανθήματα
  • Ναυτίες
  • Έμετοι

Η πιο σοβαρή μορφή της νόσου είναι ο δάγκειος αιμορραγικός πυρετός, κατά τον οποίο παρατηρούνται τελικά αιμορραγίες βλεννογόνων ή εσωτερικών οργάνων.

Όπως και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, έτσι και ο δάγκειος πυρετός εξαπλώνεται ταχύτερα και περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει ο ΠΟΥ. Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω,  καταλήγει.

Φωτογραφία: iStock