Το μνημόνιο τρώει και τα φάρμακα στο ΕΣΥ! Πόσο κουρεύτηκαν

  • Iatropedia
Κουρέματα χωρίς έλεος φαίνεται ότι γίνονται σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας υγείας αφού ελέω τρόικας κα μνημονίων κόβονται και τα κονδύλια για τις αγωγές και τις θεραπείες και στα νοσηλευτικά ιδρύματα

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ακόμη και κατά 50% έχουν μειωθεί οι δαπάνες στα δημόσια νοσοκομεία για τα φάρμακα των ασθενών με συνέπεια οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί να τρέχουν και να μην φθάνουν.

Προσπαθούν με κάθε τρόπο να καλύψουν τους νοσηλευόμενους αλλά και τους εξωτερικούς ασθενείς που προσπαθούν να πάρουν το φάρμακό τους.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) ότι σε πολλά νοσοκομεία τα τελευταία δύο χρόνια η δαπάνη για τα φάρμακα έπεσε στο μισό.

Συνολικά πάντως τα χρήματα που θα διατεθούν το 2014 για σκευάσματα μέσα στα νοσοκομεία θα είναι μειωμένα κατά τουλάχιστον 25 με 30% καθώς ενώ το 2013 διατέθηκαν κοντά στα 712 εκατ. ευρώ, η νοσοκομειακή δαπάνη για το 2014 θα καθηλωθεί στα 540 εκατ. ευρώ. Και είναι χαρακτηριστικό ότι η νοσοκομειακή δαπάνη το 2009 ήταν 1,5 δις ευρώ.

Όλο το βάρος των ακριβών φαρμάκων το σηκώνουν σήμερα τα μεγάλα νοσοκομεία των αστικών κέντρων και ειδικά στην Αττική ο Ευαγγελισμός, το Λαικό, το Σθσμανόγλειο, το Γ.Γεννηματάς.

Και ένα ενδεικτικό παράδειγμα του κουρέματος είναι το Σισμανόγλειο.

Ενώ το 2012 οι φαρμακοποιοί του νοσοκομείου είχαν στη διάθεσή τους 11,5 εκατ. ευρώ για να καλύψουν τους ασθενείς τους, πλέον παρά τη συνένωση με το Αμαλία Φλέμινγκ αλλά και με άλλες υγειονομικές μονάδες και τον διπλασιασμό των ασθενών, τα χρήματα έπεσαν στο μισό για φάρμακα. Από 11,5 εκατ. ευρώ λοιπόν το 2012 έχουν μόλις 5,5 εκατ. ευρώ.

Και η εικόνα του τι θα συμβεί μέσα στο 2014 αποτυπώνεται στο γεγονός ότι ήδη έχει καταναλωθεί το 25% των κονδυλίων για φάρμακα του επόμενου μηνός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απίστευτο: Λουκέτα εξπρές στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ! Μεταφέρονται υλικά και έπιπλα

Ασθενείς σε απόγνωση: Χωρίς φάρμακα λόγω πλαφόν! Ταλαιπωρία και στα νοσοκομεία

Επί ποδός για τη γρίπη οι αρχές! Στο κρεβάτι με ιώσεις όλη η χώρα

Παιχνίδι εκατομμυρίων στον ΕΟΠΥΥ με τα παλιά χρέη! Καταγγελίες σοκ από τους εργαζόμενους