Το μνημόνιο «σκοτώνει» τους καρκινοπαθείς!

  • Iatropedia
Ακόμη και 3 με 4 χρόνια μετά θα έχουν πρόσβαση στα νέα φάρμακα οι ογκολογικοί ασθενείς καθώς οι νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης δε θα κυκλοφορούν σκευάσματα στη χώρα μας αν δεν έχουν προηγουμένως κυκλοφορήσει σε άλλες 18 χώρες.

Όπως τονίζει ο Σύλλογος Kαρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων «Κ.Ε.Φ.Ι ΑΘΗΝΩΝ, με τα νέα μέτρα που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την υγεία, οι ασθενείς, ο βασικός αποδέκτης των εκάστοτε πολιτικών υγείας, είναι εκείνοι που θα υποστούν και πάλι τις συνέπειες από ρυθμίσεις που ελήφθησαν ερήμην τους.

Όπως σημειώνουν τα μέλη του Συλλόγου Kαρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων «Κ.Ε.Φ.Ι ΑΘΗΝΩΝ”, κυρίως οι καρκινοπαθείς είναι αυτοί που πρώτοι έγιναν «όμηροι» στη διαμάχη του Υπουργείου Υγείας με τους προμηθευτές, ήδη από τον Μάϊο του 2011, όταν δύο φαρμακευτικές εταιρείες διέκοψαν τις παραδόσεις απαιτώντας την εξόφληση τους. Αυτό συνεχίστηκε και τους επόμενους μήνες όταν και άλλες εταιρείες δήλωσαν ότι θα παραδίδουν φάρμακα στα νοσοκομεία, μόνον εφόσον πληρώνονται μετρητοίς.

Τι ζητούν οι ογκολογικοί ασθενείς από τη πολιτεία σε σχέση με τα φάρμακα:

– Πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά, κλινικά δοκιμασμένα φάρμακα

– Πρόσβαση σε νέες θεραπείες. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, νέα φάρμακα εισάγονται στην Ελλάδα μόνο αφού πρώτα έχουν κυκλοφορήσει σε 18 χώρες της Ε.Ε.. Στην πράξη αυτό σημαίνει 3-4 χρόνια καθυστέρηση στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε νέες θεραπείες στην καλύτερη περίπτωση και στη χειρότερη πλήρη αποκλεισμό!

– Πρόσβαση στα νέα φάρμακα εξατομικευμένης ιατρικής (personalized medicine) και στους νέους καρκινικούς δείκτες (biomarkers) που καθορίζουν ποιοί ασθενείς θα ωφεληθούν περισσότερο από τα φάρμακα αυτά.

– Πρόσβαση στις νέες διαγνωστικές εξετάσεις που καθορίζουν, βάσει της παθολογο-ανατομικής εξέτασης του όγκου, αν ανταποκρίνεται σε χημειοθεραπεία. Δηλαδή, να γνωρίζουν εκ των προτέρων οι ασθενείς συγκεκριμένων μορφών καρκίνου αν χρειάζεται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, με κέρδος και για τους ίδιους αλλά και για το σύστημα υγείας.

Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι νέες ρυθμίσεις που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για την υγεία έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στους ασθενείς, που δεν γνωρίζουν αν αύριο μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου θα μπορούν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους με τα ίδια φάρμακα.

«Οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις για συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία δεν είναι δυνατόν να ισχύσουν για τα αντινεοπλασματικά φάρμακα, διότι ακόμη και ελάχιστες διακυμάνσεις στη δραστική ουσία, μεταξύ πρωτοτύπου φαρμάκου και γενοσήμου μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο επιδιωκόμενο θεραπευτικό αποτέλεσμα, αλλά και στη πρόκληση ανεπιθύμητων ενεργειών» υπογραμμίζει ο Σύλλογος Kαρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων «Κ.Ε.Φ.Ι ΑΘΗΝΩΝ”,.

Για το λόγο αυτό, οι ογκολογικοί ασθενείς είναι αντίθετοι με τη ρύθμιση που επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να αντικαθιστούν πρωτότυπο αντινεοπλασματικό φάρμακο με άλλο αγνώστου προελεύσεως και αμφιβόλου ποιότητας γενόσημο που δεν έχει περάσει τους απαραίτητους ελέγχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν