Το μεγάλο ψαλίδι στην Υγεία! Τι έδειξε μεγάλη έρευνα

  • Iatropedia
Ερωτήματα ως προς τις μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού γεννιούνται από την πτώση της εξωνοσοκομειακης δαπάνης, που καλύπτει την υπηρεσίες Δευτεροβάθμιας πρόληψης και οδοντιατρικές υπηρεσίες, κατά 500 εκατ. € από το 2009 στο 2011. Προβληματισμός επικρατεί και για το γενικότερο ψαλίδι στην Υγεία. Τι έδειξε μεγάλη έρευνα του καθηγητή κ.Λ.Λιαρόπουλου και της ομάδας του

Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν με το νέο σύστημα μέτρησης των δαπανών υγείας που δημιούργησε ο καθηγητής Λ.Λιαρόπουλος και η ομάδα του, τα νοικοκυριά χρηματοδοτούν σε μεγάλο βαθμό τους παρόχους εξωνοσοκομειακης φροντίδας, με το μεγαλύτερο να κατευθύνεται στους οδοντιάτρους. Γενικά, ο τομέας της κοινωνικής ασφάλισης σηκώνει μόλις το 1/4 του συνολικού βάρους της εξωνοσοκομειακής φροντίδας.

Είναι ενδεικτικό ότι στο διάστημα 2009 – 2011, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά €22,6 δις (ή 9,8%), ενώ η Συνολική Δαπάνη Υγείας ΣΔΥ μειώθηκε κατά €4,4 δις (ή 18,9%).

Έτσι, από μηχανή «ανάπτυξης», η υγεία μεταβλήθηκε σε εργαλείο δημοσιονομικής εξυγίανσης. «Αν η προηγούμενη διόγκωση οφείλονταν σε σπατάλη και διαφθορά, αυτή είναι καλή εξέλιξη. Αν όμως η μείωση της δαπάνης είναι «άρνηση υπηρεσίας» λόγω υποχρηματοδότησης, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αρνητικά για το επίπεδο της υγείας του ελληνικού λαού» σημειώνει ο καθηγητής κ.Λιαρόπουλος.

Η Εξέλιξη της Δαπάνης κατά Κατηγορία Υπηρεσιών Υγείας

• Οι δύο κύριες κατηγορίες της δαπάνης υγείας είναι η ενδονοσοκομειακή και η φαρμακευτική με την πρώτη να υπερέχει σταθερά και με αυξητική τάση.

• Μεταξύ του 2005 και του 2009, η διαφορά της ενδονοσοκομειακής δαπάνης από τη φαρμακευτική αυξήθηκε από €1 δις σε περίπου €2 δις, λόγω και της αύξησης ορισμένων ιατρικών μισθολογίων και κάποιων λειτουργικών δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία.

• Αντίθετα, η εξωνοσοκομειακή φροντίδα (στην οποία περικλείεται και η διαγνωστική – εργαστηριακή) δείχνει σαφή υποχώρηση. Ενώ το 2005 υπερέχει σε σχέση με τη νοσοκομειακή κατά €600 εκ, το 2009 υστερεί κατά €2 δις. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης που αναφέρεται στη δευτερογενή πρόληψη η οποία σχετίζεται με τη διαμόρφωση της νοσηρότητας στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μονάδες εξωσωματικής Γονιμοποίησης χωρίς άδειες! Ανεξέλεγκτη κατάσταση καταγγέλλουν οι γιατροί

Απίστευτο: Παίρνουν τα σπίτια των γιατρών του ΕΟΠΥΥ! Άρχισαν οι κατασχέσεις

Πως δρούσε το κύκλωμα με τα παράνομα φάρμακα!

Βία μέσα στην οικογένεια: Αναγνωρίστε τα σημάδια, αντιδράστε, ζητήστε βοήθεια

Η απώλεια μαλλιών στη χημειοθεραπεία, μπορεί να καταπολεμηθεί