Το μεγάλο κόλπο με το χαράτσι του 1 ευρώ ανά συνταγή! Πως θα χρεώνονται τριπλά τα φάρμακα!

  • Iatropedia
Τελικά όπως φαίνεται τα χαράτσια δεν έχουν τελειωμό και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις καλύπτονται δεόντως… Πως από τις αρχές του νέου έτους οι ασθενείς θα χρεώνονται όχι απλά 1 ευρώ ανά συνταγή αλλά 1 ευρώ ανά κατηγορία φαρμάκου.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Με τον πιο …υπόγειο τρόπο περνούν τελικά σε εποχές κρίσης τα μεγαλύτερα χαράτσια καθώς μια μικρή ρύθμιση που ελάχιστοι θα πρόσεχαν, κάνει τις συνταγές φαρμάκων να χρεώνονται όχι με 1 ευρώ αλλά ακόμη και τριπλά.

Ειδικότερα την ώρα που φαρμακοποιοί και γιατροί διαμαρτύρονται για το νέο μέτρο που θα εφαρμοστεί από 1.1.2014 και θα χρεώνει τους ασθενείς με 1 ευρώ ανά συνταγή, αποδεικνύεται ότι θα πρέπει να πληρώνουν αυτό το ποσό ανά κατηγορία φαρμάκου.

Δηλαδή εάν ένας ασθενής χρειάζεται 3 διαφορετικά φάρμακα διαφορετικής κατηγορίας και θεραπευτικών πρωτοκόλλων θα πρέπει να εξασφαλίζει 3 συνταγές άρα να πληρώνει και 3 ευρώ. Εκτός αυτού σε κάθε συνταγή δε θα μπορούν να αναγράφονται πάνω από 3 σκευάσματα.

Όπως σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε επιστολή του στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ: «ενημερωθήκαμε ότι με την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων δεν θα επιτρέπεται να αναγράφονται στην ίδια συνταγή φάρμακα που θα ανήκουν σε διαφορετικά θεραπευτικά πρωτόκολλα. Δηλαδή αν ένας ασθενής έχει υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και υπερλιπιδαιμία αν παίρνει από ένα φάρμακο ανά πάθηση ενώ σήμερα στην ίδια συνταγή αναγραφόντουσαν και τα 3 φάρμακα τώρα θα χρειάζονται 3 συνταγές, μία ανά θεραπευτικό πρωτόκολλο».

Όπως συμπληρώνει: «Παράλληλα τεράστιο θα είναι το οικονομικό πρόβλημα που θα προκύψει στους ασθενείς που θα πρέπει να πληρώνουν 1 ευρώ ανά συνταγή από τις αρχές του έτους , μέτρο για το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι. Ως εκ τούτου αντί για ένα ευρώ για την ίδια συνταγή θα πληρώνουν τρία.»

Εκτός αυτού όμως οι συνταγές έχουν και περιορισμούς σκευασμάτων καθώς ο γιατρός υποχρεώνεται να αναγράφει έως 3 χορηγούμενα φάρμακα ανά συνταγή. Γεγονός που και πάλι αυξάνει το κόστος για τις τσέπες των ασφαλισμένων.

Ο ΙΣΑ ζητά την τροποποίηση του νόμου για να επιτρέπεται η αναγραφή πέραν των 3 φαρμάκων ανά συνταγή αλλά και να μπορούν οι γιατροί να αναγράφουν σκευάσματα από διαφορετικά θεραπευτικά πρωτόκολλα στην ίδια συνταγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατροί προς Άδωνι: «Αλλάξτε συμπεριφορά»! Τι απαντούν για τις δηλώσεις-απειλές του υπ.Υγείας

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν για την εποχική γρίπη!

Ανάστατο το Νοσοκομείο Πάτρας μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση!

Για «φύλλο πορείας» 900 εργαζόμενοι των νοσοκομείων της περιφέρειας! Πότε ξεκινά η κινητικότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν