Το μεγάλο φαγοπότι της ψυχιατρικής! Ενοίκια 23.000 ευρώ όπως…Λονδίνο!

  • Iatropedia
Κατασπατάληση δημοσίου χρήματος από τα ταμεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Δαφνί. Περιγράφουν απίστευτα περιστατικά για το πως “φαγώθηκαν” επί σειρά ετών τα χρήματα που προορίζονταν για άλλο σκοπό.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μια καυτή έκθεση, αποτέλεσμα προκαταρκτικής έρευνας στο Νοσοκομείο Δαφνί, περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες για το που κατέληξαν τα χρήματα που δόθηκαν από κοινοτική κονδύλια για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται περίπου το 2012 όταν στην τότε διοίκηση έφθασαν καταγγελίες ότι κάποιοι θησαύριζαν στο όνομα των αλλαγών στα ψυχιατρεία.

Όπως σημειώνει το σωματείο των εργαζομένων παρατυπίες βρέθηκαν ουκ ολίγες καθώς διαπιστώθηκε πως διάφοροι εμπλεκόμενοι εκτός των άλλων νοίκιαζαν κτίρια στο κέντρο της Αθήνας έναντι μυθικών ποσών που μάλλον θα θύμιζαν ενοίκια πόλεων όπως το …Λονδίνο.

Η έκθεση από την προκαταρκτική έρευνα εστάλη όμως στην τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθότι εμπλεκόμενοι ήταν υπάλληλοι διαφόρων υπηρεσιών που δεν ήταν στην αρμοδιότητα της διοίκησης του Δαφνίου για να εξετασθούν.

Το πόρισμα διαβιβάστηκε στον τότε υπουργό με τη σημείωση να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση.

Ωστόσο δε φαίνεται από τότε να είχαν γίνει κινήσεις προς τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Και το ζήτημα είναι πως η μεταρρύθμιση βασίσθηκε στη μίσθωση κτιρίων για τη φιλοξενία των ψυχικά πασχόντων την ώρα όμως που δεκάδες ακίνητα του υπουργείου Υγείας μένουν ακόμη αναξιοποίητα τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και σε άλλες περιοχές.

Και να σκεφτεί κανείς ότι λίγα χρόνια πριν είχε γίνει ειδική χρηματοδοτημένη μελέτη μέσω ΕΣΠΑ για την καταγραφή των ακινήτων αλλά και με προτάσεις για την αξιοποίηση της περιουσίας που ακόμη παραμένει κλεισμένη στα συρτάρια.

Στο μεταξύ όμως με αφορμή τα πολυδιαφημιζόμενα λουκέτα εξπρές στα ψυχιατρεία, οι εργαζόμενοι δεν ξεχνούν τα όσα συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια.

«Νοίκιαζαν κτίρια στο κέντρο της Αθήνας με 23.000 ευρώ το μήνα και από τα 3000 τ.μ. αξιοποιούνταν μόλις τα 200 και αν» λέει ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο Δαφνί Νίκος Παναγούλης ο οποίος υποστηρίζει ότι πολλοί ήταν αυτοί που θησαύρισαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών κάνοντας υποτίθεται ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

«Κι ενώ επί 15 χρόνια δεν έγινε τίποτε ξαφνικά μέσα σε λίγους μήνες θέλουν να κλείσουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία χωρίς να υπάρχει καμία προετοιμασία και καμία υποδομή» καταλήγει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Δαφνί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκκένωση Fast Track στα ψυχιατρεία! Πότε μετακινούνται οι ασθενείς

Όταν οι Έλληνες πληρώνουν τη …νύφη του μνημονίου! Φαρμάκι τα φάρμακα στην κρίση

Παγκόσμια ανησυχία για τον ιό Έμπολα! Δείτε όλα τα συμπτώματα

Τι θα γίνει με τους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών! Τα σχέδια Βορίδη