Το κόστος της εξουσίας: Πρωθυπουργοί και υπουργοί γερνούν ταχύτερα – Έρευνα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εξουσίας
Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες στο -πάντα πιο ανάλαφρο- χριστουγεννιάτικο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης British Medical Journal, έρχεται να αναδείξει το άγνωστο, μεγάλο κόστος για τους ανθρώπους που βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις εξουσίας σε κάθε χώρα.

Το ότι οι πρόεδροι, οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί σε κάθε κυβέρνηση, κάθε χώρας, αναπτύσσουν γκρίζα μαλλιά και ρυτίδες με ρυθμό ταχύτερο από τους υπόλοιπους… κοινούς θνητούς ήταν γνωστό εδώ και χρόνια. Τελευταίο παράδειγμα με την φωτογραφία του να κάνει τον γύρο του κόσμου τα τελευταία χρόνια είναι ο “πλανητάρχης”, Μπαράκ Ομπάμα…

κόστος

Η τελευταία έρευνα, ωστόσο, πήγε ένα βήμα παραπέρα και εξέτασε στοιχεία από συνολικά 17 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα). Οι επιστήμονες συνέκριναν τη συνολική υγεία, αλλά και την επίπτωση του χρόνου στην εξωτερική εμφάνιση μεταξύ εκείνων των ηγετών που ανέλαβαν την εξουσία σε κάθε χρονική περίοδο και εκείνων που ήταν μεν υποψήφιοι απέναντί τους, αλλά έχασαν τις εκλογές και δεν ανέλαβαν ποτέ κάποιο κορυφαίο κυβερνητικό πόστο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Anupam Jena, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και οι συνεργάτες του, εξέτασαν τις περιπτώσεις συνολικά 540 νικητών και ηττημένων σε εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις από τις εξής χώρες: Αυστραλία, Αυστρία, Καναδά, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ. Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν αφορούσαν την (τεράστια) χρονική περίοδο 1722-2015.

Τα αποτελέσματα μεταξύ εκείνων που είχαν πεθάνει πριν από το 2015 έδειξαν ότι οι νικητές των εκλογών ζουν κατά μέσο όρο 4,4 χρόνια λιγότερο, αφότου κερδίσουν τις εκλογές. Μετά από την απαραίτητη προσαρμογή στατιστικών όρων, (διαφορές ηλικίας και προσδόκιμο ζωής), βρέθηκε και πάλι ότι οι νικητές και μετέπειτα πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί ζουν κατά μέσο όρο 2,7 χρόνια λιγότερα.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι εθνικοί ηγέτες είναι πολύ απασχολημένοι και ζουν υπό διαρκές στρες, με αποτέλεσμα -τουλάχιστον στο παρελθόν- να παραμελούν υγεία τους, να τρώνε ελάχιστα και να αποφεύγουν τους γιατρούς (και για επικοινωνιακούς λόγους). Ο δρ Jena λέει σχετικά: “Το άγχος της λειτουργίας μιας χώρας, η διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης και η αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης, αυξάνουν σημαντικά το συναισθηματικό στρες σε κάθε άτομο σε θέση ανώτατης εξουσίας, ώστε αυτό να έχει αντίκτυπο στην υγεία και ευεξία του”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές δεν απέκλεισαν από την στατιστική μελέτη εκείνους τους ηγέτες που έχουν δολοφονηθεί στο πέρασμα των αιώνων, οπότε το τελικό αποτέλεσμα (μέσος όρος επιβίωσης και γενική υγεία) επηρεάζεται σημαντικά από αυτό το γεγονός. Αλλά, όπως ανέφεραν, αυτός ο κίνδυνος παραμένει εντός των παραμέτρων κινδύνου υγείας για ένα άτομο σε κορυφαία θέση εξουσίας (πρόεδροι και πρωθυπουργοί κυρίως), οπότε δεν γινόταν να τον παραλείψουν.

http://www.usatoday.com