Το οικονομικό κραχ του ΕΟΠΥΥ διώχνει και τους γιατρούς!

  • Iatropedia
Δώστε την παραίτησή σας από τον ΕΟΠΥΥ προτρέπει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας τα μέλη του, δεδομένου ότι η οικονομική κατάρρευση του φορέα αφήνει απλήρωτους τους γιατρούς.

Μετά τους φαρμακοποιούς που γύρισαν την πλάτη στον ΕΟΠΥΥ μη δίνοντας πλέον δωρεάν φάρμακα στους ασφαλισμένους του φορέα, και οι συνεργαζόμενοι γιατροί προτίθενται να αποχωρήσουν σιγά σιγά από τον φορέα καθώς παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους τρεις μήνες ενώ και τα 350 εκατ. ευρώ που τους οφείλονται από τα προηγούμενα χρόνια δεν τους έχουν ακόμη δοθεί.

Ο ΙΣΑ σημειώνει χαρακτηριστικά προς τα μέλη του: «Υγεία με τον Γιατρό στη γωνία δε γίνεται. Σήμερα βιώνουμε την καθολική αδυναμία του ΕΟΠΥΥ, όπως είχε προβλεφτεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και είχε περιγραφεί στις γενικές συνελεύσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Επανειλημμένα, στις γενικές συνελεύσεις του ΠΙΣ το πλαίσιο λειτουργία του ΕΟΠΥΥ συζητήθηκε διεξοδικά και πάρθηκε ρητή απόφαση κανείς να μη συμβληθεί στον ΕΟΠΥΥ, αφού ήδη είχαμε διασφαλίσει την απρόσκοπτη άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος μέσα από την πιστοποίηση των γιατρών μας στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης.

Η προχειρότητα ενός ΕΟΠΥΥ χωρίς χρημοτοοικονομική μελέτη, χωρίς οργανωτικό πλαίσιο στήριξης αλλά και χωρίς πόρους, μήνες τώρα, καταδεικνύει ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δυστυχώς επαληθεύτηκε. Η ισοπεδωτική πολιτική της εξαθλίωσης του ιατρικού κόσμου πρέπει να λάβει άμεσα τέλος. Οι γιατροί συνεχίζουν να προσφέρουν απλήρωτοι τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους, 3 χρόνια χωρίς ελπίδα αποπληρωμής των 350 εκατ ευρώ του Δημοσίου, ενώ σήμερα ο ΕΟΠΥΥ αφήνει χιλιάδες ιατρικές επισκέψεις και ιατρικές πράξει απλήρωτες, παραπλανώντας για ακόμη μία φορά με υποσχέσεις τους συμβεβλημένους γιατρούς του».

Ο ΙΣΑ σημείωνει ότι είχε προειδοποιήσει τα μέλη του, πριν ακόμη ο φορέας τεθεί σε λειτουργία, για το αδιέξοδο στην εργασιακή προοπτική μιας «»σύμβασης με φαξ»: μέσα από ένα σύστημα αλληλοαναιρούμενων εγκυκλίων και κανονισμών» όπως λέει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει ότι οι γιατροί γίνονται καθημερινά θύματα της επιλογής τους, αφού εργάζονται ως εθελοντές της Ελληνικής Πολιτείας, χωρίς καμία τηλεφωνική ή ηλεκτρονική πρόσβαση στον ΕΟΠΠΥ για ενημέρωση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δεδουλευμένων, την υποβολή των ιατρικών επισκέψεων και πράξεων, τις λοιπές διαδικασίες λειτουργίας του οργανισμού.

Γι αυτό και ο Σύλλογος προτρέπει τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς μέλη του να παραιτηθούν άμεσα από έναν ΕΟΠΥΥ θνησιγενή που δε μπορεί να πληρώσει τους γιατρούς που έχουν ενταχθεί.Υπογραμμίζει μάλιστα ότι δε χρειάζεται η συνεργασία αυτή καθώς έχει εξασφαλιστεί η συνταγογράφηση για όλους.