Τέσσερα χρόνια προσφοράς στον συνάνθρωπο γιόρτασε το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Συνολικά 40.000 ιατρικές επισκέψεις. Καθημερινά 100 ασθενείς που εξετάζονται. Ταυτόχρονα χορηγούνται 300-500 φάρμακα την ημέρα. Αυτό είναι το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ και της ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που γιόρτασε αισίως τα 4 χρόνια προσφοράς του.

Ο απολογισμός του έργου του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, του ΙΣΑ και της «Αποστολής», της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το οποίο συμπλήρωσε τέσσερα χρόνια προσφοράς και αλληλεγγύης στο συνάνθρωπο, έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος.

iatreio koinonikis apostolis

Στην συνέχεια, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης απένειμε τιμητικές πλακέτες, στην πρόεδρο του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, για την ανθρωπιστική της δράση και το εθελοντικό της έργο, τον τηλεοπτικό Σταθμό ΣΚΑΪ εκ μέρους του οποίου παρέλαβε το βραβείο η διευθύντρια επικοινωνίας κυρία Δώρα Γιαννακάκη καθώς και στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, εκ μέρους της οποίας παρέλαβε το βραβείο ο πρόεδρος, Στέφανος Φούσας. Ακόμη βραβεύτηκαν οι εθελοντές γιατροί, ψυχολόγοι, φυσικοθεραπευτές, διοικητικοί υπάλληλοι, διαγνωστικά εργαστήρια-πολυιατρεία καθώς και οι Φαρμακευτικές Εταιρίες που στηρίζουν το έργο του Ιατρείου.

Μέσα στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής έχει πραγματοποιήσει 40.000 ιατρικές επισκέψεις. Καθημερινά περισσότεροι από 100 ασθενείς περνάνε το κατώφλι του ενώ χορηγούνται 300-500 φάρμακα την ημέρα. Περισσότεροι από 69 εθελοντές γιατροί, 23 ειδικοτήτων προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Ιατρείο, με εβδομαδιαία παρουσία, καθώς και 200 εργαστηριακοί και κλινικοί γιατροί και ιδιωτικά εργαστήρια.

Το Ιατρείο έχει 20 παραρτήματα στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα και μέσα στα τριάμισι χρόνια της λειτουργίας του έχει πραγματοποιήσει 28 οδοιπορικά υγείας, σε ακριτικές περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας.

Στηρίζει 22 Δήμους σε όλη την χώρα, με κοινωνικά ιατρεία και κοινωνικά φαρμακεία, συνεργάζεται με 33 ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και 26 Μητροπόλεις σε όλη την Ελλάδα. Ενώ έχει αποστείλει φάρμακα σε δημόσια νοσοκομεία, αγροτικά ιατρεία, πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, προνοιακά ιδρύματα και σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης επεσήμανε ότι «το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, ξεκίνησε το ταξίδι του πριν από τέσσερα χρόνια και έγινε το καταφύγιο για εκατοντάδες συνανθρώπους μας που χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Έλληνες είναι ανασφάλιστοι. Σε αυτούς το Σύστημα Υγείας έκλεισε την πόρτα. Ενώ το πολιτικό προσωπικό της χώρας νίπτει τας χείρας του και τους αφήνει ελαφρά τη καρδία, χωρίς φαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη. Παράλληλα παλεύουμε για να στηρίξουμε τις δομές του Δημόσιου Συστήματος Υγείας που καταρρέουν από την οικονομική κρίση και τις αποτυχημένες πολιτικές και δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών. Γιατί αυτά τα τέσσερα χρόνια φτάσαμε στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας. Οι εθελοντές του Ιατρείου προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε αποστολές που προϋπόθεταν πολύ προσωπικό χρόνο και κόπο».

Από την πλευρά του ο διευθυντής της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κύριος Κωνσταντίνος Δήμτσας ανέφερε ότι «από το νοτιοανατολικότερο σημείο της Ευρώπης το Καστελόριζο μέχρι το βορειότερο σημείο της Ελλάδας τον Έβρο, προσφέραμε και συνεχίζουμε να προσφέρουμε αυτά τα τέσσερα χρόνια τις υπηρεσίες μας στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη. Δίνουμε ελπίδα και ανακούφιση στους κατοίκους των ακριτικών και νησιωτικών περιοχών της ελληνικής επικράτειας όταν αποκομμένοι από την Κεντρική Διοίκηση βιώνουν την αδιαφορία και την εγκατάλειψη. Δώσαμε αγώνα και θα δίνουμε με σημείο αναφοράς την υγειονομική προστασία και το αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός για ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. 40.000 ιατρικές επισκέψεις, εκατοντάδες ασθενείς που λαμβάνουν καθημερινά την ιατρική καθοδήγηση και το φάρμακο τους, 20 παραρτήματα, εκατοντάδες εθελοντές γιατροί, δεν είναι μόνο αριθμοί που σηματοδοτούν το εύρος της προσφοράς, είναι ο καθημερινός μας αγώνας, η βασική μας προτεραιότητα, η απόλυτη ευθύνη μας, ο ένστερνος ζήλος μας, η υπακοή μας στην εντολή του Αρχιεπισκόπου μας κ. Ιερωνύμου να είμαστε παντού και πάντοτε, δίπλα στον ασθενή, στον αναξιοπαθούντα πολίτη που έχει ανάγκη σε όποια γωνιά της χώρας και να βρίσκεται θα συγκατοικήσουμε με το πρόβλημα του και θα αφουγκρασθούμε τις προσδοκίες του».

 

Από το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α. παρευρέθησαν ο αντιπρόεδρος Ε. Μπιλιράκης, ο Γενικός Γραμματέας Α. Βασιλείου, ο ταμίας Φ. Πατσουράκος, και τα μέλη Σ. Τσούκαλος, Ι. Δατσέρης και Γ. Μαρίνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν