Το φολικό οξύ βοηθά τους ηλικιωμένους να υποφέρουν την έντονη ζέστη

  • Iatropedia
Τα συμπληρώματα φολικού οξέος μπορούν να ενισχύσουν την διαστολή των αιμοφόρων αγγείων σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας κάνοντας όχι μόνο πιο υποφερτή την πολλή ζέστη αλλά μειώνοντας και τα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Η ικανότητα του φολικού οξέος να ενισχύει την διαστολή των αιμοφόρων αγγείων ίσως είναι μια φθηνή εναλλακτική λύση για να βοηθηθούν μεγαλύτερης ηλικίας άτομα να αντέχουν περισσότερο την έντονη ζέστη ή έναν καύσωνα, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Αντίθετα με τους νεότερους σε ηλικία, οι μεγαλύτεροι αντέχουν λιγότερο την ζέστη διότι το σώμα τους δεν μπορεί να αυξήσει την ροή του αίματος στο δέρμα στον ίδιο βαθμό, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού καθώς «ανεβάζουν θερμοκρασία» χωρίς να ψύχονται επαρκώς.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα γερασμένα αιμοφόρα αγγεία δεν παράγουν αρκετό νιτρικό οξείδιο –το οποίο παράγεται μέσω ενός ενζύμου που απαιτεί τετραϋδροβιοπτερίνη ΒΗ4 – ώστε η έντονη ζέστη να αντιμετωπισθεί με αύξηση της ροής του αίματος και την εφίδρωση. Η μείωση της βιοδιαθεσιμότητας ΒΗ4 με την ηλικία, οδήγησε μετά από μελέτες και δοκιμές τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η λήψη συμπληρωμάτων φολικού οξέος για την αύξηση της ΒΗ4 θα αυξήσει και την παραγωγή νιτρικού οξειδίου, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού στην ζέστη.

Όπως επισημαίνουν στο περιοδικό Clinical Science, θα είχε ενδιαφέρον να μελετηθεί αν το φολικό οξύ μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία των αγγείων σε άτομα με κλινικά έκδηλη καρδιαγγειακή νόσο. Σημειωτέον ότι τροφές πλούσιες σε φυσικές πηγές φολικού οξέος είναι τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, χόρτα, λάχανο, γογγύλια, μαρούλι) και τα σπαράγγια, το μπρόκολο, τα εσπεριδοειδή, φασόλια, αρακάς και φακές, παντζάρια, το αβοκάντο, οι μπάμιες, τα καρότα, οι ξηροί καρποί όπως και οι σπόροι (από κολοκύθα, σησάμι, ηλιόσποροι, λιναρόσποροι) ωμοί είτε αποξηραμένοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες τροφές έχουν βιταμίνη Β12;