Το Εθνικό Σύστημα Υγείας «καλεί» σε βοήθεια- Χωρίς νοσοκομεία σήμερα

  • Iatropedia
Την ώρα που τα Κέντρα Υγείας της Κορινθίας στερεύουν από προσωπικό και υλικά, την ώρα που δεκάδες άλλες δημόσιες δομές στην χώρα καταρρέουν, η πανυγειονομική απεργία μαίνεται σήμερα για να κάνει αισθητή την παρουσία γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και να τονίσει ότι ο κόσμος δεν βρίσκει πια εύκολα την...υγεία του!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Χωρίς φαρμακευτικά υλικά, γιατρούς, νοσηλευτές ακόμα και προϊόντα καθαριότητας έχουν ξεμείνει τα Κέντρα Υγείας του νομού Κορινθίας. Η υποστελέχωση, που ταλανίζει τα Κέντρα Υγείας, ενισχύεται από τη μετακίνηση προσωπικού στα Νοσοκομεία του Νομού, που αγγίζει το 50% του εγγεγραμμένου προσωπικού των ΚΥ, σύμφωνα με μέλη του Σωματείου Εργαζομένων Κορινθίας

Την ίδια ώρα, οι προμήθειες υλικών δεν καλύπτουν τις βασικές ανάγκες, καθώς στερούνται υγειονομικό, φαρμακευτικό υλικό, καθώς και γραφική ύλη αλλά και είδη καθαριότητας!Επιπλέον, μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια βρίσκονται εκτός λειτουργίας λόγω ελλείψεως υλικ΄βν και από βλάβες που δεν διορθώνονται εγκαίρως.

Όπως εξηγεί ο κ. Ηλίας Σιώρας «στις 20/5 συμμετέχουμε στην πανυγειονομική ΑΠΕΡΓΙΑ γιατί»:

Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με παροχές-ψίχουλα στην υγεία όπου ήδη η κατάσταση είναι δραματική και το επίπεδο της νοσηρότητας ανεβαίνει επικίνδυνα. Η αποστολή μας κι ο ρόλος μας ως μαχόμενοι υγειονομικοί, δεν επιτρέπουν καμιά αναμονή – δεν είναι πολυτέλεια η διασφάλιση της υγείας, της ίδιας της ζωής του λαού μας!!

Ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου για τις λειτουργικές δαπάνες το 2015 (72 εκ. ευρώ) είναι μειωμένος κατά 14% σε σχέση με το 2014. Ακόμα και από αυτόν τον κουτσουρεμένο προϋπολογισμό, ενώ τέλειωσε ήδη το πρώτο τετράμηνο & θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί τουλάχιστον 25-30 εκ. ευρώ στο Νοσοκομείο, στην πραγματικότητα αποδόθηκαν μόνο 2 εκ. για Γενάρη και Φλεβάρη!!!

Ενώ το μηνιαίο κόστος για προμήθειες και υπηρεσίες είναι 7-8 εκ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα του Νοσοκομείου αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνούν τα 4 εκ.! Αναρωτιόμαστε: πως θα λειτουργήσει το νοσοκομείο το επόμενο διάστημα;;;

Ενώ η περσινή δαπάνη για φάρμακα περιορίστηκε στα 33 εκ. ευρώ (έπειτα από αιματηρές περικοπές εις βάρος των αρρώστων), για φέτος προβλέπονται μόνο 24 εκ. ευρώ πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αν δοθούν όλα αυτά τα χρήματα, δεν φτάνουν παρά μόνο ως το καλοκαίρι.

Αποκαλύψαμε με ατράνταχτα στοιχεία ότι το μέσο κόστος νοσηλείας για τους 250 ανασφάλιστους που νοσηλεύτηκαν το τελευταίο διάστημα είναι περίπου 2.200€ κατ΄ άτομο. Δεδομένου ότι ο αριθμός θα ξεπεράσει σίγουρα τους χίλιους μέσα στο 2015 απαιτείται άμεση έκτακτη επιχορήγηση εκατομμυρίων. Μέχρι τώρα έχουν δοθεί μόνο 45.000€! Μήπως θα κληθεί το Νοσοκομείο να το καλύψει από ίδια έσοδα ποντάροντας στην επιχειρηματική δραστηριότητα;;

Κάθε μήνα πληρώνουμε σε εργολάβους για υπηρεσίες (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες) 1 εκ. ευρώ – δηλ. 12 εκ. τον χρόνο – και οι 400 περίπου εργολαβικοί εργατοϋπάλληλοι αμείβονται με ψίχουλα. Ετοιμάζουν στο όνομα δήθεν της κατάργησης των εργολαβιών να δημιουργήσουν ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. για αυτές τις υπηρεσίες για να ρίξουν ακόμα πιο χαμηλά το εργατικό κόστος αντί να μονιμοποιήσουν τους ήδη υπηρετούντες εργατοϋπάλληλους, πράγμα που θα ωφελήσει και το επίπεδο παροχής υπηρεσιών και τις αποδοχές τους, αλλά και θα κοστίσει λιγότερο στον προϋπολογισμό σε σχέση με τις σημερινές δαπάνες.

Οι 4.500 μόνιμοι υπάλληλοι που εξαγγέλθηκαν ξανά και ξανά, δεν θα προσληφθούν μέσα στο 2015, «θέλω αλλά δεν μπορώ» δήλωσε ο ίδιος ο Υπουργός. Ενώ η κυβέρνηση εξήγγειλε πρόσληψη 2.000 επικουρικών πανελλαδικά (γιατρούς, νοσηλευτές κ.λπ.) μέσα στο 2015, για τον Ευαγγελισμό ειδικά, προβλέπονται σύμφωνα με έγγραφο της ΥΠΕ μόνο 12 επικουρικοί (πέρυσι εγκρίθηκαν 21) και ενώ οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό αγγίζουν τους χίλιους (450 νοσηλευτές, 110 ειδικευμένους & 70 ειδικευόμενους γιατρούς, εκατοντάδες ακόμη σε διοικητικό, παραϊατρικό, τεχνικό κ.λπ).

Επισημαίνουμε για πολλοστή φορά την απαράδεκτη κατάσταση στα χειρουργεία: ενώ ήδη υπάρχουν 15 ολοκαίνουργιες πλήρως εξοπλισμένες χειρουργικές αίθουσες, εδώ κι ένα μήνα λειτουργούν μετά βίας 9 – 10, λόγω της απαράδεκτης πολιτικής να μην προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό (κυρίως, νοσηλευτές & γιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων) πράγμα το οποίο είχαμε ρητά απαιτήσει εδώ και χρόνια.

Η Γενική Εφημερία είναι πεδίο μάχης, με χιλιάδες ασθενείς να προσέρχονται λόγω της παντελούς απουσίας της ΠΦΥ και το κλείσιμο εκατοντάδων δομών υγείας πανελλαδικά. Η αύξηση της προσέλευσης ξεπερνάει το 20% (σε σχέση με πέρυσι), με συνέπειες απαράδεκτες, συχνά τραγικές, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ίδια τη ζωή αρρώστων αλλά και υγειονομικών.

Στο Ψυχιατρικό Τμήμα, η πληρότητα κυμαίνεται από 150 έως 200% με 20-25 ράντζα στο διάδρομο. Με αφορμή το τραγικό συμβάν στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο, υπενθυμίζουμε τα δύο παλαιότερα παρόμοια περιστατικά στον Ευαγγελισμό. Όπως έχουμε τονίσει οφείλονται στην υπερσυσσώρευση ασθενών, στην εγκληματική έλλειψη προσωπικού και στο κλείσιμο πολλών ψυχιατρικών νοσοκομείων κ.ά δομών, που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Σε όλες τις περιπτώσεις νοσηλευτές ακόμη σέρνονται στα δικαστήρια χωρίς να έχουν καμιά ευθύνη. Η ευθύνη ξέρουμε που ανήκει.

Η αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης (νύχτες – αργίες) του μη ιατρικού προσωπικού δεν έχει καταβληθεί από το Γενάρη (παρά τη σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα) κι έχει υποστεί οριζόντιες περικοπές 17 με 20% ανάλογα τον κλάδο πράγμα που σημαίνει ότι πχ η νοσηλεύτρια δεν θα παίρνει ούτε 1€ την ώρα, για τη νυχτερινή βάρδια.

Οι εφημερίες των γιατρών ακόμα και αν πληρωθούν στις 27 Μαΐου έχουν υποστεί ήδη οριζόντιες περικοπές και δεν έχει δοθεί καμία διαβεβαίωση για την κανονικότητα των πληρωμών από Απρίλη και μετά, αλλά ούτε για τα επιπλέον χρωστούμενα προηγούμενων ετών (πχ ακόμη οφείλονται στους γιατρούς της Πολυκλινικής πάνω από 750.000€).