Το ΕΣΥ από κόσκινο! Στα κάγκελα οι εργαζόμενοι για την αξιολόγηση

  • Iatropedia
Επί ποδός είναι οι εργαζόμενοι στην Υγεία με αφορμή το σύστημα αξιολόγησης που αναμένεται να εφαρμοστεί στο ΕΣΥ. Ήδη πολλά σωματεία και συνδικαλιστικοί φορείς οργανώνονται για τις περαιτέρω κινήσεις τους καθώς θεωρούν το σύστημα άδικο.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Από κόσκινο θα περάσουν σύντομα όλοι οι νοσηλευτές των δημοσίων νοσοκομείων, οι διοικητικοί υπάλληλοι αλλά και οι γιατροί με διαφορετικό βέβαια τρόπο, γεγονός που προκαλεί την έντονη δυσαρέσκεια του κλάδου ο οποίος θεωρεί ότι η αξιολόγηση και αντίστοιχα η βαθμολόγηση είναι για τα μάτια του κόσμου σε ένα σύστημα μάλιστα που βρίθει κομματικών στελεχών.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ( ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.) οι βαθμοί που θα δοθούν είναι μη κατάλληλος, μέτριος και σε ελάχιστες περιπτώσεις «άριστος».

Όπως σημειώνουν τα μέλη της ΠΑΣΟΝΟΠ: «Με έκπληξη λοιπόν, διαπιστώνουμε ότι στο πρόσφατα ψηφισθέν νομοθετικό πόνημα 4250/2014 και στη σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε για την «αξιολόγηση», εκ προοιμίου θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι το 15 % των συναδέλφων μας είναι ΑΧΡΗΣΤΟΙ και το 60% ΜΕΤΡΙΟΙ, ενώ μόλις το 25% θα βαθμολογηθούν ως άριστοι (ή μήπως αρεστοί!)».

Οι συνδικαλιστές υπογραμμίζουν ότι η αξιολόγηση επιχειρείται να εφαρμοστεί προκειμένου τελικά να απομακρυνθούν εργαζόμενοι, τη στιγμή μάλιστα που όλο τοπ ΕΣΥ παρουσιάζει τραγικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Μάλιστα η ΠΑΣΟΝΟΠ επικαλείται και έρευνες όπως αυτή που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet αλλά και του ΟΟΣΑ και μιλούν για τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στο ελληνικό ΕΣΥ.

«Είναι κοινώς παραδεκτό ότι η υποστελέχωση αγγίζει τα όρια της επικινδυνότητας. Οι αναλογίες Νοσηλευτών – ασθενών στην Ελλάδα, ούτε καν με αναλογίες τριτοκοσμικών χωρών μπορούν να συγκριθούν. Οι αντίστοιχες περιοδικές εκθέσεις που κατά καιρούς δημοσιεύονται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αποτελούν κόλαφο για όλες τις Κυβερνήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις με μόλις 3,3 Νοσηλευτές / 1.000 κατοίκους, τη στιγμή που ο Μ.Ο. των χωρών του ΟΟΣΑ ανέρχεται σε 8,8 Νοσηλευτές / 1.000 κατοίκους»!

Μιλούν ακόμη και για αύξηση της θνησιμότητας εξαιτίας της έλλειψης αυτής: «Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Lancet, αποδεικνύεται για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η μέχρι και 30% αύξηση της θνησιμότητας στο χώρο του Νοσοκομείου λόγω της υποστελέχωσης αλλά και του χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης των Νοσηλευτών που εργάζονται σ’ αυτό».

Και βέβαια οι νοσηλευτές δεν ξεχνούν να περιγράψουν και τις διοικήσεις των νοσοκομείων που επιλέγονται με κομματικά κριτήρια. «Σε ένα σύστημα από το οποίο απουσιάζει παντελώς το επαγγελματικό management, με τις Διοικήσεις να καταλαμβάνονται ως λάφυρο ακόμα και σήμερα από κομματικούς τοποτηρητές – κατόχους πλαστών πτυχίων, σε ένα σύστημα χωρίς περιγραφή θέσεων, κοινώς καθηκοντολόγιο, χωρίς στοχοθεσία και μετρήσιμους δείκτες, η Ελληνική Κυβέρνηση για άλλη μια φορά κατά παγκόσμια πρωτοτυπία επιχειρεί να «αξιολογήσει» το Νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας με όρους Δημόσιας Διοίκησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Άδωνις με τους υπουργούς Υγείας της Ε.Ε.! Τι θα συζητήσουν στο άτυπο συμβούλιο

Οι δύο μεγάλοι πονοκέφαλοι Άδωνι! Οι απαιτήσεις SOS της τρόικας ως τον Ιούνιο

Στη…σέντρα γιατροί για υπερσυνταγογράφηση εξετάσεων! Οι 100 πρωταθλητές των συνταγών

«Ντριν» και ευρώ από σήμερα για ραντεβού με γιατρό στο ΠΕΔΥ! Ξεκινούν τα τηλεφωνικά ραντεβού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν