Το εμβόλιο για την COVID μπορεί να επηρεάζει προσωρινά την έμμηνο ρύση [μελέτη]

  • Iatropedia newsroom
Το εμβόλιο για την COVID μπορεί να επηρεάζει προσωρινά την έμμηνο ρύση [μελέτη]
Η έρευνα «παρέχει νέα επιχειρήματα υπέρ της ύπαρξης αυξημένου κινδύνου βαριάς εμμηνορροϊκής αιμορραγίας μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 με εμβόλιο mRNA»

Θα μπορούσαν τα εμβόλια mRNA για την COVID-19 να αλλάζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο των γυναικών;

Μια νέα γαλλική μελέτη βρήκε στοιχεία που δείχνουν ότι θα μπορούσαν, την ώρα που οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο κι άλλοι παράγοντες.

Η έρευνα «παρέχει νέα επιχειρήματα υπέρ της ύπαρξης αυξημένου κινδύνου βαριάς εμμηνορροϊκής αιμορραγίας μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 με εμβόλιο mRNA», επισημαίνει ο Epi-Phare, οργανισμός που εκπονεί εθνικές μελέτες υγείας για λογαριασμό της γαλλικής κυβέρνησης.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές τεκμηρίωσαν την κατάσταση εμβολιασμού περίπου 4.600 γυναικών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω σημαντικής εμμηνορροϊκής αιμορραγίας το 2021 και το 2022.

Συνέκριναν την κατάστασή τους με μια ομάδα ελέγχου γυναικών που δεν είχαν κάνει το εμβόλιο.

Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης βαριάς εμμηνορροϊκής αιμορραγίας είναι οριακά υψηλότερος αφού μια γυναίκα κάνει το πρώτο της εμβόλιο Moderna ή Pfizer – εμβόλια που χορηγούνται αμφότεα σε δύο διαδοχικές δόσεις.

Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος συνεχίστηκε για έναν έως τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Δεν παρατηρήθηκε κίνδυνος βαριάς εμμηνορροϊκής αιμορραγίας μετά από μια επακόλουθη αναμνηστική δόση.

«Είναι σημαντικό να ακούσουμε τι έχουν να πουν οι γυναίκες», δήλωσε στο Euronews Next η Δρ Odile Bagot, γυναικολόγος που δεν συμμετείχε στη μελέτη.
«Αν υπάρχει αιτιώδης σχέση, αυτή δεν είναι ούτε πολύ συχνή ούτε πολύ σημαντική τελικά και σίγουρα δεν επιμένει πέραν των τριών μηνών», πρόσθεσε, σχετικά με το αποτέλεσμα της μελέτης.

Οι ενστάσεις

Από τότε που έγιναν οι πρώτες αναφορές για αλλαγές στον κύκλο των γυναικών μετά τον εμβολιασμό, έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες για να διαπιστωθεί αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2024, η οποία ανέλυσε δεδομένα από χρήστες μιας εφαρμογής παρακολούθησης περιόδου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εμβολιασμός «συσχετίστηκε με μια μικρή αλλαγή στη διάρκεια του κύκλου» που «υποχωρεί γρήγορα μέσα στον επόμενο κύκλο».

Μια άλλη μελέτη έβγαλε παρόμοια συμπεράσματα. Διεξήχθη στον σουηδικό πληθυσμό και δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2023 στο British Medical Journal (BMJ). Σύμφωνα με αυτήν, «τα ευρήματα δεν παρέχουν ουσιαστική υποστήριξη για μια αιτιολογική συσχέτιση του εμβολιασμού SARS-CoV-2» με τις διαταραχές στην έμμηνο ρύση που αναφέρθηκαν σε επαγγελματίες υγείας.

«Όταν έχεις αντικρουόμενες μελέτες, δεν σημαίνει ότι ο ένας λέει ψέματα και ο άλλος όχι. Σημαίνει ότι το φαινόμενο απέχει πολύ από το βέβαιο και ότι δεν είναι πολύ ισχυρό», ανέφερε η Bagot.

Θα μπορούσαν επίσης να έπαιξαν ρόλο στις αλλαγές της περιόδου κι άλλοι παράγοντες. «Τόσο το άγχος του εμβολιασμού όσο και τα φλεγμονώδη και ανοσολογικά φαινόμενα που εκ των πραγμάτων μετά τον εμβολιασμό μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο», σημείωσε η Bagot.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ανεστάλη η λειτουργία της ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού

5 τροφές που δεν αντέχουν πάνω από μία μέρα στο ψυγείο

Καμπανάκι για γνωστό παυσίπονο: Προσέξτε μην παίρνετε μεγάλες δόσεις