Το δισάκι τους και σε άλλη πολιτεία! Γιατί φεύγουν οι νέοι γιατροί;

  • Iatropedia
Το ΕΣΥ είναι υπό κατάρρευση. Ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει. Τι να κάνει άραγε ένας νέος γιατρός σε εποχή μνημονίου; Παίρνει τις βαλίτσες του και φεύγει για άλλη γη άλλα μέρη με ελπίδα για ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον. Άλλωστε εκτιμάται ότι τουλάχιστον 10.000 νέοι γιατροί είναι χωρίς δουλειά παρά τις σπουδές και τα μεταπτυχιακά.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Πλέον σε εποχή τρόικας πρώτοι στη λίστα της μετανάστευσης είναι οι γιατροί, νεαρής ηλικίας από 35 έως 40 ετών, ενίοτε χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις αλλά και με μπόλικες γνώσεις και μεταπτυχιακά.

Ήδη πάνω 8000 γιατροί έχουν αποχαιρετήσει την πατρίδα από την πρώτη χρονιά που μπήκε στη ζωή μας το ΔΝΤ το 2010 έως και πρόσφατα ενώ πλέον ο ρυθμός “φυγής¨τους αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς.

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς το ιατρικό επάγγελμα που κάποτε πρόσφερε κύρος και χρήμα, αποτελεί σήμερα ένα σίγουρο χαρτί για ανεργία.

Εξάλλου υπολογίζεται ότι το επάγγελμα του γιατρού έχει σήμερα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας που φθάνουν ακόμη και στο 50% ειδικά στους νέους του κλάδου.

Μέσα στις χώρες που προτιμούν οι γιατροί είναι η Γερμανία, η Μεγ. Βρετανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ελβετία , αλλά ακόμη και η μακρινή Αυστραλία, το Ντουμπάϊ, η Σαουδική Αραβία, το Αμπού Ντάμπι….

Και δεν είναι μόνο αυτοί. Καθημερινά οι αιτήσεις που φθάνουν στους ιατρικούς συλλόγους της χώρας είναι δεκάδες. Νέοι γιατροί που είτε ζητούν απασχόληση στο εξωτερικό είτε ακόμη και κάποιοι που προτιμούν να κάνουν την ειδικότητά τους εκτός Ελλάδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γη και ύδωρ των ακριτών για έναν γιατρό! Σε απόγνωση οι κάτοικοι των νησιών

Ποιος είναι ο “χασάπης” της ελληνικής Υγείας; Ο τροϊκανός που κουρεύει χωρίς σταματημό

Αυτό το κούριερ ποιος θα το πάρει; Δείτε τι ζητά με διαγωνισμό ο ΕΟΠΥΥ

Φαρμακοποιοί στο Βορίδη για γενόσημα, ωράριο και κέρδος! Όλες οι λεπτομέρειες της συνάντησης