Το απρόσμενο σύμπτωμα που ψάχνουν όλοι στο Google μέσα στην πανδημία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορονοϊός
Εκτός από τις επιπτώσεις του ίδιου του κορονοϊού, οι ανησυχίες για την ψυχική υγεία υπήρξαν εξαρχής σημαντικό κομμάτι της κουβέντας γύρω από την πανδημία της νόσου COVID-19.

Τους τελευταίους επτά μήνες, η απομόνωση, η ανεργία και η γενική αβεβαιότητα συνέχισαν να απειλούν την ψυχική ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Για να κατανοήσουν τις αλλαγές στην ψυχική υγεία των ανθρώπων εν μέσω της πανδημίας, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tulane, το Πανεπιστήμιο Loyola της Νέας Ορλεάνης και το Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Μίσιγκαν χρησιμοποίησαν τις τάσεις αναζήτησης στην μηχανή αναζήτησης της Google, για να πάρουν μια ιδέα ως προς το πώς άλλαξαν τα πράγματα τις πρώτες 40 ημέρες αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία στις 11 Μαρτίου 2020.

Κορονοϊός: Τι συμπεράσματα προκύπτουν από τις αναζητήσεις στην Google

Με βάση την ανάλυσή τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Trauma: Theory, Research, Practice and Policy, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο οι άνθρωποι παρουσίασαν σημαντική αύξηση των συμπτωμάτων διαταραχής άγχους λόγω COVID-19, αλλά και υπήρξε αυξανόμενο ενδιαφέρον για τεχνικές θεραπείας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν στο σπίτι.

Κοιτάζοντας την απόδοση ορισμένων βασικών λέξεων που αναζητήθηκαν στο Google, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τις ημέρες και τις εβδομάδες μετά την κήρυξη πανδημίας του ΠΟΥ, υπήρξε μια απότομη αύξηση στις αναζητήσεις που χρησιμοποίησαν λέξεις όπως “ανησυχία”, “ανησυχία για την υγεία”, “πανικός” και “υστερία” (worry, worry health, panic, και hysteria αντιστοίχως). Επιπλέον, οι αναζητήσεις για συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος παρουσίασαν μικρότερη αναζήτηση, αλλά η αύξηση ήταν και εδώ σταθερή και πιο διαρκής κατά την περίοδο 40 ημερών ανάλυσης.

Αυτό που ίσως είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον, είναι ότι οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να βρουν ενδείξεις ότι οι αναζητήσεις για άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας και τα συμπτώματά τους αυξάνονταν. Παρά την μεγάλη κάλυψη στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις επιπτώσεις της COVID-19 στην ψυχική υγεία, οι αναζητήσεις που σχετίζονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία, τη μοναξιά και πολλά άλλα, δεν φαίνεται να αυξάνονται. Η τάση ήταν εντελώς μοναδική για την λέξη “άγχος”.

Το άλλο βασικό αποτέλεσμα της ανάλυσης ήταν η αύξηση των αναζητήσεων για κοινές θεραπείες άγχους. Για παράδειγμα, υπήρξε σημαντική αύξηση των όρων αναζήτησης, όπως “βαθιά εισπνοή” και “διαλογισμός”.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης: «Η συνεχής παρακολούθηση των τάσεων αναζήτησης στην Google μπορεί να αποκαλύψει αλλαγές σε άλλα συμπτώματα ψυχικής υγείας μακροπρόθεσμα που δεν μπορούσαμε ακόμη να εντοπίσουμε. Αυτά τα ευρήματα και η συνεχής παρακολούθηση μπορούν να καθοδηγήσουν πρωτοβουλίες δημόσιας ψυχικής υγείας σε πολλά επίπεδα που μπορούν να μετριάσουν το ψυχολογικός βάρος της COVID-19».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Τι γίνεται με τα κουνούπια και την μεταδοτικότητα του ιού

Κορονοϊός: Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων