Το 85% των καρκίνων του πνεύμονα ανιχνεύεται σε πρώιμο στάδιο στην Ταϊβάν

  • Ρούλα Τσουλέα
επιβίωση
Η ιδιαιτερότητα του προγράμματος προληπτικού ελέγχου που εφαρμόζεται στη χώρα, έναντι άλλων κρατών.

Το 85% των καρκίνων του πνεύμονα στην Ταϊβάν εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο, μετά τη λειτουργία εθνικού προγράμματος προληπτικού ελέγχου για τη νόσο, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές Αρχές της ασιατικής χώρας.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη του Καρκίνου του Πνεύμονα, στη Σιγκαπούρη.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ταϊβάν. Για την καταπολέμησή του και τη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης, η Ταϊβάν δημιούργησε το Εθνικό Πρόγραμμα Έγκαιρης Ανίχνευσης του Καρκίνου του Πνεύμονα. Κατ’ αυτό, εκτελείται προληπτικά αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης (LDCT) με στόχο την έγκαιρη διάγνωση.

Η έγκαιρη διάγνωση έχει ζωτική σημασία για την ίαση. Όσο νωρίτερα εντοπιστεί ο καρκίνος του πνεύμονα, τόσο πιθανότερο είναι να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά. Ο προληπτικός έλεγχος έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα. Ωστόσο, τα υφιστάμενα κριτήρια ελέγχου στις ΗΠΑ και άλλες χώρες περιορίζουν την επιλεξιμότητα μόνο στους μανιώδεις καπνιστές, αφήνοντας σημαντική μερίδα του πληθυσμού σε κίνδυνο.

Τα κριτήρια στην Ταϊβάν

Στο Εθνικό Πρόγραμμα της Ταϊβάν, που εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2022, αναγνωρίζεται ότι το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Έτσι, στο επίκεντρό του τίθενται δύο κατηγορίες πληθυσμού:

  • Τα άτομα ηλικίας 50-74 ετών με ιστορικό βαρέoς καπνίσματος, που είναι πρόθυμα να διακόψουν το κάπνισμα ή το έχουν διακόψει τα τελευταία 15 χρόνια
  • Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα. Ελέγχονται εφ’ όσον έχουν ηλικία 50-74 ετών αν είναι άνδρες και 45-74 ετών αν είναι γυναίκες

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τον ένα χρόνο λειτουργίας του προγράμματος ήταν ελπιδοφόρα. Συνολικά εξετάστηκαν σχεδόν 50.000 άνθρωποι. Οι 4.406 έλαβαν θετικό αποτέλεσμα ελέγχου. Οι 531 διαγνώστηκαν τελικά με καρκίνο του πνεύμονα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο 85% των περιπτώσεων, ο καρκίνος του πνεύμονα διαγνώστηκε σε πρώιμο στάδιο (στάδιο 0 ή 1).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock