Το 1ο Διεθνές Συνέδριο «Sports Cardiology 2020» στην Αθήνα

  • Ρούλα Τσουλέα
Διεθνές Συνέδριο «Sports Cardiology 2020»
Το 1ο Διεθνές Συνέδριο Αθλητικής Καρδιολογίας «Sports Cardiology 2020» θα διεξαχθεί 28 έως 30 Αυγούστου 2020, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

Ο αιφνίδιος θάνατος στους αθλητές, οι αιτίες και οι τρόποι πρόληψής τους θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, το 1ο Διεθνές Συνέδριο «Sports Cardiology 2020» το οποίο αρχίζει αύριο στην Αθήνα.

Η πιθανότητα αιφνιδίου θανάτου σε αθλητή ηλικίας κάτω των 35 ετών υπολογίζεται διεθνώς σε 1-2 ανά 100.000. Για τα περιστατικά αυτά ευθύνονται καρδιακές παθήσεις, οι οποίες είναι λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό και σε μεγάλο βαθμό κληρονομικές.

Επιπλέον, η αθλητική δραστηριότητα, ιδίως ορισμένα αθλήματα, μπορεί να προκαλέσουν δομικές μεταβολές στην καρδιά, κατά την προσαρμογή της σε αυτά. Γι’ αυτό τον λόγο είναι σωτήριος ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος σε όλες τις ηλικίες.

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο «Sports Cardiology 2020» θα φιλοξενηθεί στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών. Θα διεξαχθεί 28 έως 30 Αυγούστου 2020, υπό την προεδρία του επεμβατικού καρδιολόγου και διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών Δρ. Σπύρου Παπαϊωάννου.

Όπως αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου, το 1ο Διεθνές Συνέδριο «Sports Cardiology 2020» διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Επεμβατικής Καρδιολογίας και Καρδιαγγειακών Παθήσεων. Τελεί υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Σημαντική θεματολογία

Στη διάρκειά του θα αναλυθούν σημαντικά θέματα που απασχολούν όχι μόνο τους καρδιολόγους, αλλά και όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά. Μερικά από αυτά τα κρίσιμα ζητήματα είναι:

  • Ο αιφνίδιος θάνατος σε αθλητές
  • Τα όρια της άσκησης σε καρδιοπαθείς και μη, κάτω από φυσιολογικές έως και ακραίες συνθήκες
  • Ο ρόλος της διατροφής στους αθλητές
  • Η χρήση αναβολικών από τους αθλητές

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν έγκριτοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και διεθνείς προσωπικότητες του αθλητισμού.

Ο κ. Παπαϊωάννου επισημαίνει ότι η άσκηση είναι ασπίδα για τις καρδιοπάθειες αλλά και άλλα νοσήματα όπως έχουν δείξει πολλές διεθνείς μελέτες. Αρκεί να γίνεται με κανόνες και προϋποθέσεις.

Οι κύριες αιτίες αιφνιδίου θανάτου

Ως κυριότερες αιτίες αιφνίδιου θανάτου κατά την άσκηση αναφέρονται οι εξής:

  • Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Είναι γενικά μια γενετικά μεταβιβαζόμενη πάθηση του καρδιακού μυός. Χαρακτηρίζεται από δυσανάλογη πάχυνση του κοιλιακού διαφράγματος. Αποτελεί την κυριότερη αιτία αιφνιδίου θανάτου κατά την άθληση (μελέτες στις ΗΠΑ) σε ποσοστό περίπου 60%.
  • Ανωμαλίες της στεφανιαίας αρτηρίας. Η συχνότητα εμφάνισης της έκτοπης έκφυσης των στεφανιαίων αρτηριών είναι περίπου 0.6%.
  • Αρτηριοσκληρυντική στεφανιαία καρδιακή πάθηση. Αποτελεί μια πάθηση όλων των ηλικιών. Η παρουσία της σε νεαρούς αθλητές αποτελεί πάντοτε έκπληξη. Μπορεί να διαφεύγουν την προσοχή οι παράγοντες κινδύνου.
  • Μυοκαρδίτιδα. Έχουν αναφερθεί αιφνίδιοι θάνατοι από μυοκαρδίτιδα, αλλά ελάχιστοι από αυτούς είχαν σχέση με την άθληση. Υπάρχουν αρκετές ανέκδοτες αναφορές για αθλητές που πεθαίνουν κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από έναν αγώνα δρόμου, από γρίπη ή συνάχι, μετά από εφίδρωση.
  • Βαλβιδοπάθειες με κυριότερη την αορτική στένωση. Σε περίπτωση μεγάλης στένωσης της αορτικής βαλβίδας, η άσκηση προκαλεί σημαντική αύξηση της πίεσης της αριστερής κοιλίας και μπορεί να μην υπάρχει φυσιολογική καρδιακή παροχή.
  • Συγγενείς καρδιοπάθειες που μπορεί να προκαλέσουν κακοήθεις αρρυθμίες. Οι αρρυθμίες αυτές μπορεί να επιφέρουν καρδιακή ανακοπή.
  • Διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, ιδίως όταν η άσκηση γίνεται με έντονο τρόπο και σε ακραίες συνθήκες.

Στο συνέδριο θα υπάρχει διαδικτυακή αναμετάδοση (live streaming) για όσους επιθυμούν να το παρακολουθήσουν διαδικτυακά.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του συνεδρίου στον σύνδεσμο: www.sportscardiologycongress.com