Tips για να παραμείνετε υγιείς στη δουλειά!

  • Iatropedia
Προ των πυλών είναι ο χειμώνας και οι ιώσεις έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους και να μας ταλαιπωρούν. Βουλωμένη μύτη, πονόλαιμος, χαμηλός πυρετός και βήχας είναι συχνά συμπτώματα που έχει ο ένας και στη συνέχεια ο άλλος συνάδελφος και ο φόβος είναι να μην κολλήσουμε και εμείς. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πως να παραμείνετε υγιείς στο χώρο εργασίας.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Σίγουρα σε χώρους που συνυπάρχουν πολλά άτομα είναι πολύ πιο πιθανό να μεταδοθεί ο ιός, αλλά υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που αν τους ακολουθήσουμε ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο.

Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό για περίπου 20 δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιήστε υγρά αντισηπτικά μαντηλάκια με βάση το οινόπνευμα. Πολύ σημαντικό είναι να το επαναλαμβάνετε μετά από κάθε φτέρνισμα, βήχα και φύσημα της μύτης.

Αποφύγετε την επαφή των χεριών με τη μύτη, το στόμα και τα μάτια, γιατί τα μικρόβια μεταδίδονται με αυτό τον τρόπο.

Χρησιμοποιήστε ένα χαρτομάντιλο για να καλύψετε τη μύτη και το στόμα σας όταν θέλετε να βήξετε ή να φτερνιστείτε και στη συνέχεια πετάξτε το σε έναν κάδο απορριμάτων. Αν δεν υπάρχει χαρτομάντιλο χρησιμοποιήστε τον αγκώνα σας.

Με ένα αντισηπτικό μαντηλάκι μπορείτε να κρατάτε καθαρές τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά από πολλά άτομα π.χ. τηλέφωνα, πληκτρολόγια υπολογιστών, πόμολα, κλπ.

Μην χρησιμοποιείτε τηλέφωνα και υλικά εργασίας άλλων εργαζομένων και αν χρειαστεί να το κάνετε καθαρίστε τα πρώτα με το αντισηπτικό μαντηλάκι.

Αερίζετε τακτικά τους χώρους ανοίγοντας για λίγα λεπτά τα παράθυρα για να ανανεώνεται ο αέρας.

Αν είστε άρρωστος παραμείνετε στο σπίτι. Αυτό είναι καλό και για εσάς, αλλά αποτρέπει και τη μετάδοση του ιού στους συναδέλφους σας.

Ρωτήστε το γιατρό σας αν πρέπει να κάνετε το αντιγριππικό εμβόλιο.

Για να είναι δυνατό το ανοσοποιητικό σας σύστημα, δηλαδή η άμυνα του οργανισμού σας, υιοθετήστε ένα υγιεινό τρόπο ζωής με σωστή διατροφή, ξεκούραση και άσκηση.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι κάνουν για να δείχνουν νεότεροι άντρες και γυναίκες;

Δείτε ποιοι διάσημοι πάσχουν από άσθμα!

Bαμπίρ lift: Να το κάνω ή όχι;

Τι προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D στο παιδί μου;