Tips για να νικήσετε το πόδι του αθλητή

  • Iatropedia
Το πόδι του αθλητή είναι μία μυκητιασική λοίμωξη που προσβάλλει κυρίως τα πόδια. Αν και πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από μύκητες στα πόδια αγνοούν πως με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να τους αποφύγουν. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποια είναι τα συμπτώματα και τι πρέπει να κάνετε για να κρατήσετε τους μύκητες μακριά.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

«Tο πόδι του Αθλητή» είναι μια συνηθισμένη λοίμωξη, που προκαλείται από έναν μύκητα. Επηρεάζει πιο συχνά το σημείο ανάμεσα στα δάχτυλα.

Μπορείτε να εμφανίσετε «το πόδι του αθλητή» από την επαφή με υγρές επιφάνειες, όπως ντουζιέρες, πισίνες, και δάπεδα αποδυτηρίων. Επίσης, ο μύκητας προσβάλλει συνηθέστερα τα πόδια, επειδή τα παπούτσια δημιουργούν ένα ζεστό, σκοτεινό και υγρό περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη του.

Τα συμπτώματα του ποδιού του αθλητή, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

-Ξηρό δέρμα

-Φαγούρα και κάψιμο

-Απολέπιση (ξεφλούδισμα)

-φλεγμονή

-Ρωγμές / χαρακιές ή φουσκάλες στο δέρμα που προκαλούν πόνο και πρήξιμο.

Για να το αποφύγετε:

-Κρατήστε τα πόδια σας καθαρά και στεγνά μετά την επαφή σας με υγρές επιφάνειες.

– Να φοράτε καθαρές κάλτσες

-Να μην περπατάτε ξυπόλητοι σε δημόσιους χώρους

-Να φοράτε σαγιονάρες σε ντους και αποδυτήρια

– Να διατηρήσετε τα νύχια σας καθαρά και κοντά.

Είναι σημαντικό να κρατήσετε τα πόδια σας στεγνά χρησιμοποιώντας ταλκ στα παπούτσια. Τα πόδια πρέπει να πλένονται συχνά και όλες τις περιοχές γύρω από τα δάχτυλα των ποδιών να στεγνώνονται επιμελώς.

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν αντιμυκητιασικές κρέμες για τις περισσότερες περιπτώσεις και συνταγογραφούμενα φάρμακα για πιο σοβαρές λοιμώξεις. Ωστόσο, να ξέρετε πως η λοίμωξη συχνά επανέρχεται μετά τη θεραπεία, ειδικά αν δεν ακολουθήσετε τα παραπάνω μέτρα προφύλαξης.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποια παυσίπονα βρίσκονται μέσα στην κουζίνα μας;