Tina Turner: Η μάχη της επί 45 χρόνια με σοβαρά προβλήματα υγείας

  • Ρούλα Τσουλέα
Turner
Η σιδηρά κυρία της μουσικής είχε εξαιρετικά εύθραυστη υγεία. Τι είχε αναφέρει στα βιβλία και τις συνεντεύξεις της. 

Η ανακοίνωση ήταν λιτή: «Η Tina Turner, η βασίλισσα του ροκ’ν’ρολ, πέθανε ειρηνικά στο σπίτι της στη Ζυρίχη, σε ηλικία 83 ετών, μετά από μακρά ασθένεια». Ωστόσο ο θρύλος της παγκόσμιας μουσικής σκηνής μόνο μία μακροχρόνια ασθένεια δεν αντιμετώπιζε.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας της (αισίως είχε κλείσει τα 60 χρόνια), μιλούσε ανοιχτά για τις μάχες που έδινε με σοβαρά προβλήματα υγείας. Το πρώτο χρονολογείται από το μακρινό 1978, την χρονιά που εγκατέλειψε τον κακοποιητικό, πρώτο σύζυγό της και έτρεξε προς την ελευθερία για να σωθεί.

Εκείνη τη χρονιά η Turner διαγνώστηκε με υπέρταση, στην οποία όμως για χρόνια δεν έδωσε καμία σημασία. «Είχα διαγνωστεί το 1978, αλλά δεν μ’ ένοιαζε. Δεν θυμάμαι να μου εξήγησε ποτέ κανείς τι σημαίνει το να έχεις υπέρταση ή πώς επηρεάζει τον οργανισμό. Νόμιζα ότι η υπέρταση που είχα ήταν το δικό μου φυσιολογικό. Έτσι, δεν έκανα τίποτα για να την ελέγξω», είπε πει σε συνέντευξή της.

Εγκεφαλικό και νεφρική νόσος

Το 1985 ένας γιατρός τής είπε να πάρει φάρμακα, αλλά και πάλι δεν έδωσε σημασία. Την τακτική αυτή, όμως, πλήρωσε ακριβά. Το 2009 έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω της αρρύθμιστης πίεσης. Δυσκολεύτηκε να ξανασταθεί στα πόδια της, ενώ ταυτοχρόνως έμαθε για πρώτη φορά ότι έπασχε και από χρόνια νεφρική νόσο.

«Οι νεφροί μου είχαν χάσει ήδη το 35% της λειτουργίας τους», είχε πει στο πλαίσιο ευρωπαϊκής εκστρατείας για την υγεία των νεφρών. «Προσπάθησα να μάθω περισσότερα για τα όργανα αυτά και τη σημασία τους… Έπρεπε όμως να συνεχίσω τα φάρμακα για την υπέρταση, τα οποία δεν ήθελα γιατί πίστευα ότι με κάνουν να νιώθω χειρότερα».

Η Turner έκοψε τα αντιυπερτασικά φάρμακα για να υποβληθεί σε ομοιοπαθητική θεραπεία, χωρίς να ενημερώσει τους γιατρούς της. Όταν τελικά μετά από καιρό πήγε για τον καθιερωμένο έλεγχό της, την περίμενε η μεγαλύτερη απογοήτευση της ζωής της.

«Σπανίως στη ζωή μου είχα βγει τόσο λάθος. Δεν ήξερα ότι η ανεξέλεγκτη υπέρταση θα επιδείνωνε τη νεφρική νόσο, ότι θα σκότωνα τα νεφρά μου εγκαταλείποντας τον έλεγχο της πίεσής μου… Χάρη στην αφέλειά μου, είχα φτάσει στο σημείο όπου ήταν πια θέμα ζωής και θανάτου».

Μη έχοντας άλλη επιλογή, η Turner άρχισε αιμοκάθαρση, η οποία ήταν ένας ακόμα Γολγοθάς γι’ αυτήν. «Έπρεπε να την αρχίσω, για να επιβιώσω. Ήταν η μοναδική μου επιλογή, αλλά μου προκαλούσε κατάθλιψη το να πρέπει να συνδέομαι για ώρες με ένα μηχάνημα. Τους επόμενους εννέα μήνες όλη μου η ζωή περιστρεφόταν γύρω από την αιμοκάθαρση. Συνειδητοποίησα ότι η μάχη για την ίαση είναι πάντοτε μία μάχη για σωστή ενημέρωση».

Νέο εγκεφαλικό και καρκίνος

Το έτος είναι πια 2013 και η Turner παντρεύεται με τον δεύτερο και τελευταίο σύζυγό της, Erwin Bach. Τρεις εβδομάδες αργότερα παθαίνει νέο εγκεφαλικό, γράφει στο βιβλίο της «My Love Story».

«Ξαφνικά ανακάλυψα ότι δεν μπορούσα να σταθώ όρθια. Ντρεπόμουν πολύ για να φωνάξω βοήθεια. Εγώ που είχα πόδια σαν σίδερο από τον χορό, δεν είχα ξαφνικά τη δύναμη να σηκωθώ. Τρομοκρατημένη σύρθηκα έως τον καναπέ. Σκεφτόμουν ότι δεν μπορούσα να φανταστώ την Tina Turner παράλυτη. Αμφέβαλλα ότι θα μπορούσα να ξαναφορέσω τακούνια ποτέ, πόσο μάλλον να χορέψω με αυτά», έγραφε.

Με τη βοήθεια του συζύγου της κατάφερε πάλι να σταθεί στα πόδια της, αλλά τα προβλήματά της δεν είχαν τελειώσει. Το 2016 διαγνώσθηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου, έχοντας περάσει αρκετούς μήνες με επίμονη διάρροια.

Αυτή τη φορά ήταν τυχερή, γιατί ο καρκίνος της έγινε αντιληπτός σε αρχικό στάδιο. Χειρουργήθηκε επειγόντως και στα τέλη εκείνης της χρονιάς έμαθε ότι κάθε ίχνος του καρκίνου είχε εξαφανιστεί.

Μεταμόσχευση νεφρού

Ωστόσο η νεφρική λειτουργία της βρισκόταν πια στο χαμηλότερο δυνατό σημείο και χρειαζόταν επειγόντως μεταμόσχευση νεφρού. Δότης ήταν ο σύζυγός της, ο οποίος στάθηκε ακλόνητος βράχος δίπλα της έως το τέλος. Η εγχείρηση έγινε τον Απρίλιο του 2017 και ήταν επιτυχημένη, αν και πάλι δυσκολεύτηκε πολύ.

«Οι μήνες μετά τη μεταμόσχευση ήταν πολύ δύσκολοι. Από καιρού εις καιρόν το σώμα μου προσπαθούσε να απορρίψει το μόσχευμα, όπως συχνά συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις», είπε πει η Turner. «Μπαινόβγαινα στο νοσοκομείο. Ένιωθα ναυτία και ζαλιζόμουν, ξεχνούσα πράγματα, φοβόμουν πολύ».

Η Turner όμως τα κατάφερε για μία ακόμα φορά. Και στο βιβλίο της του 2020 «Happiness Becomes You: A Guide to Changing Your Life for Good» σημείωνε: «Είμαι ευτυχισμένη που χάρη στον αγαπημένο μου σύζυγο, τον Erwin – που μου έδωσε έναν από τους νεφρούς του, το δώρο της ζωής – είμαι σε καλή υγεία και μπορώ να απολαμβάνω την κάθε μέρα. Νιώθω ευγνωμοσύνη που όχι μόνο επιβίωσα, αλλά ευδοκίμησα, ώστε να μπορώ να σας δώσω αυτό το βιβλίο που περιέχει τα πολύτιμα δώρα που μου δόθηκαν – τα μεγαλύτερα δώρα που μπορώ να προσφέρω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν