Την καταδίκη της ρίψης χημικών ζητεί ο ΙΣΑ από την ηγεσία του ΥΥΚΑ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο ΙΣΑ εκφράζει την αγανάκτηση του, για τη ρίψη επικίνδυνων χημικών που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ανήμπορων συμπολιτών μας και καλεί τους κ.κ. Ξανθό, Πολάκη και Μπασκόζο, "ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ως γιατροί, να πάρουν σαφή θέση και να αναλάβουν την ευθύνη για την εγκληματική αυτή ενέργεια".

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την αγανάκτησή του και  καταγγέλλει την ρίψη χημικών   με επιβλαβείς ουσίες, στην πορεία των συνταξιούχων την περασμένη Δευτέρα καθώς και σε άλλες διαδηλώσεις οι οποίες έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του,»διαπιστώνουμε ότι χρησιμοποιούνται  κατά εξακολούθηση επικίνδυνες χημικές ουσίες ενάντια σε ανήμπορους συμπολίτες μας  που λαμβάνουν μέρος σε ειρηνικές διαδηλώσεις.

Ο ΙΣΑ καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κ.κ. Ξανθό, Πολάκη και Μπασκόζο, οι οποίοι ανήκουν στον ιατρικό σώμα να παρέμβουν και να αναλάβουν την ευθύνη, για την απαράδεκτη αυτή ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία. Μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση,  η ρήξη των επικίνδυνων χημικών έγινε σε άτομα της τρίτης ηλικίας, τα οποία ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, για να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές.

Θυμίζουμε ότι ο ΙΣΑ έχει κατά επανάληψη καταγγείλει τη χρήση χημικών με επιβλαβείς ουσίες . Το καλοκαίρι του 2011 προέβη σε ανάλυση  χρησιμοποιημένων φιαλιδίων και το Φεβρουάριο του 2012 ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα για το θέμα. Όπως προέκυψε από τις αναλύσεις που είχαν γίνει εκείνη την περίοδο  ,τα δακρυγόνα και τα χημικά  περιείχαν  μεταξύ άλλων την ουσία CS  ,η όποια σύμφωνα και με την άποψη της Ένωσης Ελλήνων Χημικών,  κατατάσσεται στα χημικά όπλα, με σοβαρές έως και πολύ σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.  Ακόμη διαπιστώθηκε ότι κάποια χημικά που είχαν  χρησιμοποιηθεί ήταν ληγμένα.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης επισήμανε τα εξής:

«Η χρήση αυτών των χημικών ουσιών, πέρα από τις άμεσες βλάβες στην υγεία ,έχει επιπτώσεις , στο σύνολο του πληθυσμού που παραμένει στην περιοχή. Έχει αποδειχθεί ότι η χρήση τους, σε μικροπεριβάλλοντα, προκαλεί τη   συσσώρευση   ,τοξικών   χημικών   ενώσεων,   σε   επίπεδα   ικανά   να   επιφέρουν, συμπτώματα στους κατοίκους της περιοχής, για μακρό χρονικό διάστημα .Στους  δύσκολους καιρούς, για την πατρίδα μας , μόνο η αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης και ο σεβασμός των δεινοπαθούντων πολιτών, μπορούν να μας εμπνεύσουν την ελπίδα για έξοδο από το αδιέξοδο και όχι η καλλιέργεια ενός κλίματος αντιπαράθεσης της πολιτικής εξουσίας με τους πολίτες.»

Ο ΙΣΑ θεωρεί  εγκληματικό το γεγονός ότι  τα επικίνδυνα αυτά χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν ενάντια στην ευπαθή ομάδα των συνταξιούχων στα «περήφανα γηρατειά» που η κυβέρνηση επιχειρεί  να εξοντώσει  οικονομικά και  όχι μόνο, όπως τελικά αποδεικνύεται.

Ακόμη θεωρεί απαράδεκτο ότι  η εγκληματική  αυτή ενέργεια γίνεται με την ανοχή και την συγκάλυψη  της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η οποία  ανήκει  στο ιατρικό σώμα και οφείλει να προστατεύει τη Δημόσια υγεία.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                          ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ