Την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα ζητεί η Αυστραλία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ζήτησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Αυστραλίας και της Πολιτείας της Βικτόρια σε ειδική εκδήλωση που έγινε στα γραφεία της Ομογένειας της Μελβούρνης με αφορμή την παρουσίαση πιστού αντιγράφου τμήματος της ζωφόρου, που θα κοσμεί πλέον την είσοδο των γραφείων της Ομογένειας , που βρίσκονται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης.

«Απαιτούμε και θα συνεχίσουμε να απαιτούμε την αποκατάσταση της αδικίας που έγινε από τον λόρδο Ελγιν πριν από δύο αιώνες. Δεν είναι προσωπική μου γνώμη μόνο, αλλά είναι μόνιμο αίτημα της κυβέρνησης της Βικτόρια και όλων των κομμάτων που μετέχουν σ’ αυτή και η στάση μας δεν θα αλλάξει μέχρι να αποκατασταθεί η αδικία», τόνισε ο  πρωθυπουργός της  Πολιτείας της  Βικτόρια,  Daniel Andrews.

Τα γραφεία της Κοινότητας της Ομογένειας βρίσκονται στο κέντρο της Μελβούρνης, από το οποίο περνούν καθημερινά χιλιάδες Αυστραλοί πολίτες και τουρίστες και όπως είπε ο κ. Andrews, είναι σημαντικό να βλέπουν όλοι το έργο και μέσω αυτού να γνωρίζουν τη σημασία που έχει για τον πολιτισμό μας η προσφορά της Ελλάδας. «Σας ευχαριστούμε που κοσμείται με αυτό το έργο την τρίτη μεγαλύτερη πόλη με Ελληνες στον κόσμο, για να μας θυμίζει ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στην κοιτίδα τους», κατέληξε.

Σε ανάλογο πνεύμα ήταν οι δηλώσεις και άλλων αξιωματούχων της  Αυστραλίας όπως ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Βικτώρια Matthew Guy και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Michael Sukkar που διαβεβαίωσαν ότι θα στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Συνέδριο Τουρισμού Υγείας

Η εκδήλωση συνέπεσε με το Συνέδριο για τον Τουρισμό Υγείας, στην Ελλάδα που διοργανώνουν το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας και το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Γιατρών, σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Μελβούρνης,υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Αυστραλία και Ελλάδα μαζί

« Η Αυστραλία ενώνει τη φωνή της με την Ελλάδα και όλους όσους παγκοσμίως ζητούν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα», είπε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ, επικεφαλής της ελληνικής αποστολής Γ. Πατούλης, που διοργάνωσε το Συνέδριο, για τον Τουρισμό Υγείας. Ο κ. Πατούλης, έκανε  λόγο για νέο  κεφάλαιο στις παραδοσιακά καλές σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Βρήκαμε  ισχυρούς συμμάχους στα μέλη της κυβέρνησης της Αυστραλίας, μιας  χώρας στην οποία η μεγάλη ελληνική κοινότητα κρατά ζωντανό το πνεύμα του ελληνισμού».