Την ανάκληση του προστίμου και άμεση συνάντηση με ΕΟΠΥΥ ΚΕΣΥ και ΥΠΕΔΥΦΚΑ ζητούν οι γενικοί γιατροί

  • Iatropedia
Σε συνέχεια του χθεσινού ρεπορτάζ του iatropedia για την επιβολή προστίμου σε γιατρό γενικής -οικογενειακής ιατρικής για την συνταγογράφηση φαρμάκων που κανονικά επιτρέπεται και επιβάλλεται να συνταγογραφούνται από τους γιατρούς αυτούς διεθνώς, δημοσιεύουμε σήμερα την επιστολή διαμαρτυρίας της αρμόδιας επιστημονικής εταιρείας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ήταν απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο να αποσταλεί επιστολή διαμαρτυρίας προς τους αρμοδίους φορείς μετά την δημοσιοποίηση του γεγονότος που αφαιρεί από την ειδικότητα αυτή βασικά δικαιώματα και αρμοδιότητες.

Διαβάστε εδώ την επιστολή της Εταιρείας:

Προς

– Υπουργό Υγείας

– Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ

– Γενική Επιθεωρήτρια ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.

Αξιότιμοι κύριοι,

Μόλις πληροφορηθήκαμε την επιβολή προστίμου ύψους 10.182 ευρώ σε ιδιώτη ιατρό Γενικής Ιατρικής της Αθήνας, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, από την ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. (Αρ. Πρωτ. 17/ 5-2-2015) και με κύρια διαπιστωμένα παραπτώματα την συνταγογράφηση σκευασμάτων μη σχετικών με την ειδικότητα του, καθώς και τη συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων.

Και ενώ είμαστε σύμφωνοι με τον έλεγχο της συνταγογράφησης φαρμάκων εκτός ενδείξεων, εύλογη αγανάκτηση μας προκαλεί η επιβολή προστίμου για συνταγογράφηση σκευασμάτων μη σχετικών με την ειδικότητα του, καθώς:

Α) αφορούν συνήθη χρόνια νοσήματα (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Άσθμα, Άνοια, Ακράτεια ούρων) η διαχείριση των οποίων αποτελεί το κύριο αντικείμενο της ειδικότητας της Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκόσμια.

Β) είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό στις 18 Δεκεμβρίου με θέμα τις κλήσεις σε απολογία Γενικών Ιατρών, ανά την Ελλάδα, για αντίστοιχα παραπτώματα- συνταγογράφηση εκτός ορίων ειδικότητας και σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης είχε συμφωνηθεί οι κλήσεις σε απολογία για τα παραπτώματα αυτά να μείνουν στην άκρη μέχρι, μέσω της συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με τους επίσημους φορείς της Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ και ΕΝΩΣΗ) και σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα και πρότυπα, να τεθεί και να διαμορφωθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για το εύρος και τους κανόνες συνταγογράφησης των γενικών ιατρών. Το πλαίσιο αυτό θα έπρεπε στη συνέχεια να κυρωθεί από το ΚΕΣΥ και το Υπουργείο Υγείας. Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επίσης μας είχε ζητήσει, να διαβεβαιώσουμε όλους τους συναδέλφους Γενικούς Ιατρούς, πως στο μεσοδιάστημα, κανείς δεν πρόκειται να τιμωρηθεί για συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός ορίων ειδικότητας (Π4), για φάρμακα που παγκοσμίως ανήκουν στη φαρέτρα του Γενικού/ Οικογενειακού Γιατρού.

Δυστυχώς η αλλαγή στην πολιτική ηγεσία της χώρας δεν επέτρεψε τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου μέχρι τώρα και πριν αλέκτωρ λαλήσει, φθάσαμε και στην επιβολή του πρώτου, γνωστού σε εμάς, προστίμου για παράπτωμα Π4 σε γενικό γιατρό.

Σας καλούμε:

Α) στην άμεση ανάκληση του προστίμου που επιβλήθηκε στον συνάδελφο και που αφορά σε συνταγογράφηση σκευασμάτων μη σχετικών με την ειδικότητα, σύμφωνα με την ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α., αλλά σχετικότατων με την ειδικότητα της Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Β) σε άμεση συνάντηση των επισήμων φορέων της Γενικής Ιατρικής με τον ΕΟΠΥΥ, την ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α., το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕ.Σ.Υ. για την τελική διευθέτηση του θέματος των ορίων συνταγογράφησης των Γενικών/ Οικογενειακών Γιατρών. Είναι αδιανόητο να μην γνωρίζει σήμερα ένας γιατρός, αν δικαιούται ή όχι να συνταγογραφήσει μια αγωγή σε έναν ασθενή και να τελεί υπό καθεστώς τρομοκρατίας και αβεβαιότητας.

Σε αντίθετη περίπτωση, σας ενημερώνουμε πως θα προβούμε σε σειρά ενεργειών προς την προάσπιση των συμφερόντων των μελών μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Ανάργυρος Μαριόλης Ευάγγελος Φραγκούλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρόστιμο σε γενικό γιατρό επειδή συνταγογράφησε φάρμακα…για χρόνια νοσήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν