Την 1η Αυγούστου τελειώνει το «μαρτύριο» των ανασφάλιστων για την προμήθεια των φαρμάκων τους

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Δύο εβδομάδες έμειναν ώστε από 1η Αυγούστου να προμηθεύονται δωρεάν από όλα τα ιδιωτικά φαρμακεία, τα φάρμακά τους οι πρώην κάτοχοι βιβλιαρίων απορίας και οι οικονομικά αδύναμοι ανασφάλιστοι πολίτες... Δηλαδή περί τα 2 εκατομμύρια Έλληνες.

Ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καταργείται η καταβολή του 1 ευρώ ανά εκτελούμενη συνταγή αλλά μόνο για τις συνταγές μηδενικής συμμετοχής. Δηλαδή για τους ανασφάλιστους και κάποιους χρόνια πάσχοντες.

Η σημαντικότερη αλλαγή που θα επιφέρει το νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο μπάινει σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου, είναι η εξίσωση του δικαιώματος ασφαλισμένων, ανασφάλιστων και πρώην κατόχων βιβλιαρίων πρόνοιας ως προς την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ειδικότερα, με βάση το νέο σύστημα συνταγογράφησης, οι οικονομικά αδύναμοι ανασφάλιστοι θα δικαιούνται μηδενική συμμετοχή στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής. Αυτό θα διασφαλίζεται με τη διασταύρωση των εισοδηματικών και ασφαλιστικών κριτηρίων μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων της ΗΔΙΚΑ και της Γενικής Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΠΠΣ).

Επιπλέον, οι πρώην κάτοχοι βιβλιαρίου πρόνοιας, οι ανασφάλιστοι που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια της ΚΥΑ 25132/2016 (ΦΕΚ Β 908) και όσοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και είναι κάτοχοι ΑΜΚΑ,  δεν θα καταβάλλουν πλέον το 1 ευρώ/ συνταγή υπέρ του ΕΟΠΥΥ ενώ τα φάρμακά τους θα τα προμηθεύονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, όπως ισχύει σήμερα. Ωστόσο, τα ψυχιατρικά και νευρολογικά φάρμακα θα παραμείνουν στα φαρμακεία των νοσοκομείων προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχεια της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν οι ασθενείς. Όσον αφορά τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), θα χορηγούνται από τα φαρμακεία και τα ειδικά σημεία διανομής του ΕΟΠΥΥ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ