Τυμπανισμός και αέρια στην κοιλιά; Tips για να… »ξεφουσκώστε»

  • Iatropedia
Ο μετεωρισμός είναι σύμπτωμα ασθένειας του πεπτικού συστήματος που εκδηλώνεται από την συσσώρευση αερίων στο έντερο, κυρίως στο παχύ έντερο, σπάνια στο στομάχι και σπανιότερα στην κοιλιακή χώρα. Είναι ένα πολύ συχνό και ενοχλητικό σύμπτωμα, το οποίο παρουσιάζεται στο 10 - 30 % του ενήλικου πληθυσμού και έχει, πέρα από την κλινική του σημασία, σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Πως αντιμετωπίζεται; Τι πρέπει να κάνουν οι πάσχοντες

Γράφει ο Αλέξης Σωτηρόπουλος

Παθολόγος – Διαβητολόγος

Δ/ντης ΕΣΥ, Γ’ Παθολογικό Τμήμα & Διαβητολογικό Κέντρο Γ.Ν. Νίκαιας Πειραιά

Ταμίας Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ο μετεωρισμός συχνά συνοδεύεται και από φούσκωμα στην κοιλιά , το οποίο είναι μια δυσάρεστη κατάσταση , η οποία πολλές φορές έχει να κάνει με την ποιότητα, την ποσότητα, τις συνήθειες κατανάλωσης των τροφών μας και φυσικά την κατάσταση του οργανισμού και του πεπτικού συστήματος. Το φούσκωμα με τη σειρά του, συνοδεύεται συχνά από κοιλιακό πόνο , ο οποίος άλλες φορές είναι ήπιας μορφής και άλλες φορές αφόρητος και ξαφνικός.

Οι κυριότερες αιτίες της δημιουργίας του φουσκώματος είναι η κατάποση του αέρα κατά τη διάρκεια του φαγητού και του ποτού. Επίσης επιπλέον λόγοι είναι η μάσηση τσίχλας καθώς και το κάπνισμα.

Η συνήθης αντιμετώπιση του φουσκώματος μετά από ένα γεύμα είναι κατανάλωση αναψυκτικών, πιστεύοντας ότι κατευνάζουμε το πρόβλημα. Όμως στην πραγματικότητα, γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Το πρόβλημα διογκώνεται και το σώμα αργεί να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.

Η διατροφή μας επίσης συμβάλλει σημαντικά στην δημιουργία φουσκώματος αφού μερικά τρόφιμα δεν μπορούν να μεταβολιστούν εύκολα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αέρια . Εάν οι διατροφικές μας συνήθειες περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως τα φασόλια , το λάχανο , το μπρόκολο , οι σταφίδες ,οι φακές , τα δαμάσκηνα και τα μήλα , τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάσχετε από φούσκωμα και μετεωρισμό.

Συμβουλές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μετεωρισμού :

Βάλτε οποιαδήποτε μορφή άσκησης στη ζωή σας, το καθημερινό περπάτημα κάνει καλό

Πίνετε αρκετό νερό

Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά

Τρώτε συχνά και μικρά γεύματα

Μην πηγαίνετε για ύπνο αμέσως μετά το φαγητό

Αποφύγετε τροφές με πολλά λιπαρά

Αποφύγετε τροφές που προκαλούν φούσκωμα: μπρόκολο, φασόλια, φακές, κουνουπίδι κτλ

Εάν το φούσκωμα επιμένει , ή εάν υποφέρετε και από άλλα συμπτώματα όπως πρήξιμο στην κοιλιά ή κοιλιακό άλγος , είναι σημαντικό να απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας .