Τι ζήτησε η τρόικα στην Υγεία! Όλες οι αλλαγές 

  • Iatropedia
Οι πιο δύσκολες εβδομάδες είναι αυτές που θα ακολουθήσουν για το υπουργείο Υγείας καθώς θα κληθεί είτε να αλλάξει γνώμη στην τρόικα και σ αυτά που ζητάει, είτε να τα ακολουθήσει κατά γράμμα, γεγονός που φυσικά θα βλάψει για άλλη μια φορά την ...υγεία των ασθενών και των εμπλεκόμενων φορέων του τομέα της Υγείας.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αλλαγές για τον τρόπο τιμολόγησης των γενόσημων φαρμάκων μέχρι τον τρόπο που θα διοικείται ο ΕΟΠΥΥ έχουν ζητήσει οι τροικανοί. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θέτουν μια σειρά από ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο χώρο της υγείας καθώς διαφωνούν σε πολλά σημεία όπως φαίνεται με την ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα η τρόικα ζητά να αλλάξει άμεσα ο τρόπος που τιμολογούνται τα γενόσημα φάρμακα καθώς θεωρεί ότι σήμερα δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Τα γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα που είναι της ίδιας κατηγορίας έχουν σήμερα περίπου την ίδια τιμή.

Όμως οι δανειστές μας ζητούν να εφαρμοσθεί το σύστημα της δυναμικής τιμολόγησης που έχει υιοθετηθεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Τι σημαίνει δυναμική τιμολόγηση; Τα πρώτα τρία γενόσημα που θα παράγονται μετά τη λήξη της πατέντας ενός πρωτοτύπου φαρμάκου θα παίρνουν την υψηλότερη τιμή. Όσα ακολουθούν θα λαμβάνουν τιμές μειωμένες κατά 10% σταδιακά με βάση το πότε βγαίνουν στην αγορά. Εκείνο που θα κυκλοφορεί τελευταίο θα παίρνει τη χαμηλότερη.

Mια τέτοια ρύθμιση ωστόσο θα έβλαπτε σοβαρά την ελληνική φαρμακοβιομηχανία η οποία παράγει κυρίως γενόσημα φάρμακα. Γι αυτό ήδη ο κλάδος όπως αναφέρουν πληροφορίες ετοιμάζεται να αντιδράσει μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Άλλωστε η τρόικα ζητά τα 1200 γενόσημα που αναμένεται να λάβουν τιμή μέχρι τον Απρίλιο να τιμολογηθούν με το νέο σύστημα.

Εκτός αυτού όμως οι δανειστές μας επέμεναν στις συναντήσεις με το υπουργείο υγείας, τα φάρμακα των φαρμακευτικών εταιρειών που δεν έχουν καταβάλει τα ποσά που τους αντιστοιχούν από υποχρεωτικές εκπτώσεις (claw back) να βγούνε από τη θετική λίστα φαρμάκων και να μην αποζημιώνονται από τα Ταμεία. Ωστόσο κάποιες εταιρείες δεν κατέβαλαν τα ποσά καθώς ανέμεναν ότι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων προς αυτούς θα συμψηφίζονταν με όσα τους οφείλονται, ρύθμιση που πέρασε πρόσφατα στη βουλή.

Παράλληλα οι τροικανοί απαίτησαν να υιοθετηθεί ένα πρόγραμμα στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που θα μπλοκάρει κάθε γιατρό που θα συνταγογραφεί σε ασθενείς πάνω από 15% πρωτότυπα φάρμακα. Ζητούν δηλαδή το σύστημα αυτομάτως να μπλοκάρει τους συμβεβλημένους γιατρούς ώστε να μην προχωρά η διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τρόικα: Κόψτε κι άλλο από την Υγεία! Ποιες παροχές ΕΟΠΥΥ κάνουν φτερά

Θεραπεύτηκε 2,5 χρονών παιδί με AIDS

Απίστευτο: Μνημόνια και στα νοσοκομεία! Τι προβλέπουν

Καταρρέει το ΕΣΥ! Πόσα χρήματα λείπουν από τους προϋπολογισμούς;

Αποσύρονται φάρμακα από την Ελλάδα λόγω τιμών! Ποια εξαφανίζονται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν