Τι θα δει η… ασχημάτιστη κυβέρνηση στο ΕΣΥ!

  • Iatropedia
Μπροστά σε ένα χάος σε αυτό του ΕΣΥ, θα βρεθεί η νέα κυβέρνηση Σαμαρά. Τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση και μάλιστα η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα βρεθούν μπροστά σε ένα σχεδόν κατεστραμμένο ΕΣΥ με δεκάδες προβλήματα. Τι θα παραλάβει ο νέος κυβερνητικός σχηματισμός και τι θα κληθεί να αντιμετωπίσει;

Νοσοκομεία

Τον τρόπο να αποκτήσουν άμεσα κονδύλια τα νοσοκομεία όλης της χώρας προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν και τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, θα πρέπει να βρει άμεσα ο νέος υπουργός που θα αναλάβει να βάλει -έστω και σε εποχή μνημονίου- μια τάξη στο ΕΣΥ.

Άλλωστε τα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι χωρίς υλικά αλλά και χωρίς εφημερίες. Και αυτό διότι τα συνεχή «ψαλιδίσματα» στη χρηματοδότηση τα έχουν καταστήσει ακόμη πιο προβληματικά από ότι ήταν.

Η κατάσταση ήρθε να γίνει ακόμη πιο δύσκολη με το εμπάργκο των προμηθευτών που έκλεισαν την κάνουλα της τροφοδοσίας με υλικά.

Έτσι στα περισσότερα νοσοκομεία

απουσιάζουν σήμερα από τα ράφια βασικά αναλώσιμα υλικά με αποτέλεσμα οι ασθενείς σε πολλές περιπτώσεις να είναι υποχρεωμένοι να φέρνουν ακόμη και από το σπίτι τους και οι εργαζόμενοι να τρέχουν και να μη φθάνουν.

Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, πολλοί συγγενείς ασθενών κουβαλούν από το σπίτι τους από σεντόνια μέχρι βαμβάκι και χαρτιά καθαριότητας.

Άλλωστε το τελευταίο διάστημα ακυρώνονται χειρουργεία ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν υλικά και οι ασθενείς περιμένουν μέσα στον πόνο τους τι θα γίνει αύριο.

Τρόικα

Σε λίγες ημέρες όμως αναμένεται να έρθει και η τρόικα στην Αθήνα, όπως είχε διαμηνύσει αν εκλεγόταν κυβέρνηση Σαμαρά, προκειμένου να ελέγξει την πορεία του προγράμματος δανεισμού που έχει υπογράψει η χώρα και που έχει στείλει στα …τάρταρα την υγεία.

Άλλωστε τα πάντα έμειναν πίσω λόγω των εκλογών και συνεπώς ελάχιστες διαφοροποιήσεις θα διαπιστώσουν από την τελευταία τους επίσκεψη.

Οι τροικανοί πάντως θα έχουν στραμμένο και πάλι το βλέμμα τους στα φάρμακα τα οποία παρουσιάζουν ανοδική τάση αντί να περιορίζονται. Η φαρμακευτική δαπάνη ανεβαίνει επικίνδυνα και ξεφεύγει από τη συμφωνία σύμφωνα με πληροφορίες.

Άλλωστε όπως έχει γράψει το iatropedia υπάρχουν περίπου 50 εκατ. ευρώ μηνιαίως σε φάρμακα τα οποία …περισσεύουν και κάνουν τη δαπάνη να ξεφεύγει κατά πολύ από τα 2,88 δις που έχει υπολογισθεί ετησίως.