Τι θα αλλάξει στο ΕΣΥ μετά την ψήφιση του νέου Νομοσχεδίου για τη Δευτεροβάθμια – Πώς θα εργάζονται οι γιατροί

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΣΥ
Εν μέσω αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εντός Βουλής, και εν μέσω διαδηλώσεων από τους νοσοκομειακούς γιατρούς και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία εκτός Βουλής,συνεχίζεται και σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το Νομοσχέδιο της Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης, το οποίο αλλάζει εντελώς το τοπίο στο ΕΣΥ και κυρίως στον τομέα που αφορά στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών. Το Νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στη μία το μεσημέρι.

Νοσοκομειακοί γιατροί και υγειονομικοί (ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ) έδωσαν δυναμικό παρόν έξω από την Βουλή την Πέμπτη (1/12), ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια του Νομοσχεδίου «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας».

Τα σωματεία των γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ δηλώνουν ότι το νέο σχέδιο νόμου που -μεταξύ άλλων- δίνει τη δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 10), και στους ιδιώτες να εργάζονται με σχέση μερικής απασχόλησης στο δημόσιο (άρθρο 7), θα επιφέρει προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, αλλά και αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης υγείας, με την επιβάρυνση να μετακυλίεται στην τσέπη των ασθενών.

Παρόμοια στάση τήρησαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία καταλόγισαν στην κυβέρνηση ότι επιδιώκει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Υγείας και κατάργηση της σχέσης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών με το ΕΣΥ.

Δείτε τις τοποθετήσεις των κομμάτων ΕΔΩ: Νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια: Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή με αφορμή την ψήφιση του

Θάνος Πλεύρης: “Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες” – Μίνα Γκάγκα: “Είστε οπισθοδρομικοί”

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο της τοποθέτησης του μίλησε για ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που “πηγαίνει τη χώρα στην επόμενη δεκαετία, την ώρα που μέρος της αντιπολίτευσης ζει ακόμα στο 1983”.

Αναφερόμενος στην κριτική για τη δυνατότητα πρόσληψης γιατρών στο ΕΣΥ με μερική απασχόληση, και τη δυνατότητα διεξαγωγής ιδιωτικού έργου σε γιατρούς του ΕΣΥ, είπε ότι οι ασθενείς δεν θα πληρώνουν στο νοσοκομείο, άσχετα αν ο γιατρός τους είναι ιδιώτης, μερικής ή πλήρους απασχόλησης.

Όσο για το επιχείρημα ότι μπορεί να υπάρχει μεταφορά ύλης, και ότι μπορεί το νομοσχέδιο να στρέφει τον πολίτη προς τον ιδιωτικό τομέα, είπε ότι “υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες”.

Σημείωσε μάλιστα ότι “δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε για την παρούσα κατάσταση”.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, υπεραμύνθηκε του νέου σχεδίου νόμου λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε ένα ενδυναμωμένο ΕΣΥ.

Παράλληλα χαρακτήρισε όσους αντιτίθενται στα νέα δεδομένα της εποχής “οπισθοδρομικούς”:

«Επιδιώκουμε ένα ΕΣΥ που θα δουλεύει περισσότερες ώρες, που θα είναι πιο ελκυστικό για τους γιατρούς που θα μπορούν να φροντίσουν τους ασθενείς καλύτερα», είπε η κ. Γκάγκα και πρόσθεσε απευθυνόμενη προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης:

«Δεν είστε προοδευτικοί, είστε οπισθοδρομικοί. Θέλετε να πάτε σε ένα σύστημα Υγείας που οργανώθηκε 40 χρόνια πριν. Σε ένα σύστημα υγείας που ήταν σε έναν άλλον κόσμο, με ασθενείς που είχαν άλλες ανάγκες, άλλη τεχνολογία και άλλες δυνατότητες», τόνισε.

Δείτε επίσης: Νομοσχέδιο Γκάγκα: Διχασμένοι οι γιατροί, για το δικαίωμα “ιδιωτικού ιατρείου” σε γιατρούς του ΕΣΥ

Τι θα αλλάξει στο ΕΣΥ με το νέο νομοσχέδιο

Το Νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, έχει θέσει τους εξής στόχους:

Απασχόληση των γιατρών στο ΕΣΥ

Στον κλάδο γιατρών ΕΣΥ, προβλέπεται η δυνατότητα προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα καλύπτονται από γιατρούς που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος.

Οι γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία , θα έχουν τη δυνατότητα -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- να ασκούν περιορισμένα ιδιωτικό έργο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας (συνεργασία με ιατρικά κέντρα, ιδιωτικά ιατρεία κ.λπ.), ή να παρέχουν υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα (ιδιωτικό ιατρείο).

Παράλληλα, επιτρέπεται σε πανεπιστημιακούς ιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας να παρέχουν ιδιωτικές υπηρεσίες, κατόπιν χορήγησης ειδικής άδειας από τη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι.

Επίσης, ενισχύεται και προάγεται η Επείγουσα Ιατρική μέσω της σύστασης αυτοδύναμων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και σε άλλα νοσοκομεία εκτός από αυτά για τα οποία ήδη προβλέπεται, και θεσπίζεται ειδικό επίδομα για γιατρούς που υπηρετούν σε ΤΕΠ.

Δείτε επίσης: Νομοσχέδιο Γκαγκα: Αντιδρούν με απεργίες οι νοσοκομειακοί γιατροί – «Ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες»

Εκπαίδευση γιατρών – Ιατρικές ειδικότητες

Ενισχύεται η κλινική εκπαίδευση των αποφοίτων Ιατρικής, μέσω προγράμματος εξάμηνης αμειβόμενης κλινικής άσκησης σε κλινικές καθώς και σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε επιλεγμένα δημόσια νοσοκομεία.

Τροποποιείται το νομικό πλαίσιο που διέπει την κρίση και επιλογή των γιατρών κλάδου ΕΣΥ, έχοντας στόχο, η επιλογή μόνιμου προσωπικού να είναι προσαρμοσμένη στις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων. Έτσι, θα υπάρχουν συμβούλια κρίσεων σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) που θα ελέγχουν τα δικαιολογητικά, τη μοριοδότηση και την αναμοριοδότηση των υποψηφίων ιατρών.

Παράλληλα, συγκροτούνται σε κάθε νοσοκομείο αρμόδια συμβούλια για τη διεξαγωγή της συνέντευξης και τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας των γιατρών. Η διαδικασία αυτή φιλοδοξεί να επιταχύνει τις προσλήψεις και να συμβάλει στην ορθολογικότερη επιλογή ιατρικού προσωπικού.

Η αναβάθμιση της ιατρικής εξειδίκευσης θα γίνει με δύο τρόπους:

α) Η διαδικασία τοποθέτησης ιατρών για ειδίκευση μεταφέρεται από το Υπουργείο Υγείας στα νοσοκομεία που αποτελούν εκπαιδευτικά κέντρα και δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και τήρηση της σειράς χρονικής προτεραιότητας.

β) Ορίζονται ομάδες νοσοκομείων ανά ειδικότητα και οι προς εξειδίκευση γιατροί θα ασκούνται κυκλικά σε όλα τα νοσοκομεία της ίδιας ομάδας, με στόχο την απόκτηση εμπειρίας. Επιπλέον, ο αριθμός των θέσεων ανά ειδικότητα και ανά νοσοκομείο καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος υγείας της χώρας.