Τη συνταγογράφηση της μεθαδόνης, δρομολογεί το Υπουργείο Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
συνταγογράφηση της μεθαδόνης
Βελτίωση της πρόσβασης σε “ελεγχόμενες” ουσίες για ιατρικούς λόγους επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας, όπως ανέφερε την ομιλία του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια της 62ης Συνόδου για τα Ναρκωτικά (CND), του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη Βιέννη.

Μετά την ψήφιση του πρόσφατου νομοσχεδίου που προβλέπει την ίδρυση των «Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης» (ΧΕΧ), η κυβέρνηση επεξεργάζεται στο πλαίσιο της λειτουργίας των ΧΕΧ και τη χορήγηση υποκαταταστάστων, δηλ. τη συνταγογράφηση της μεθαδόνης και της βουπρενορφίνης. Συγκεκριμένα ο κ. Ξανθός, ο οποίος στη Βιέννη συνοδεύεται και από τον νέο Εθνικό Συντονιστή για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών κ. Χρήστο Κουϊμτσίδη, δήλωσε:

“Το Υπουργείο Υγείας δίνει αυτή την περίοδο ιδιαίτερο βάρος στη βελτίωση της πρόσβασης σε «ελεγχόμενες» ουσίες για ιατρικούς λόγους και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση τους, στη δημιουργία μητρώων ασθενών και άλλων εξυπηρετούμενων από τους Δημόσιους φορείς, στη διεξαγωγή επιδημιολογικών μελετών, στην ίδρυση και λειτουργία ειδικού φορέα αξιολόγησης των δομών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων με την τεχνική υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μόνο έτσι μπορεί να υλοποιηθεί ένας επιστημονικά τεκμηριωμένος στρατηγικός σχεδιασμός στον τομέα των Εξαρτήσεων και ειδικότερα των Ναρκωτικών, να διασφαλιστεί η αποδοτική αξιοποίηση των πόρων του συστήματος και η αναβάθμιση της ποιότητας της φροντίδας”.

Η ολιστική αντιμετώπιση του θέματος των εξαρτήσεων, σύμφωνα με τον υπουργό περιλαμβάνει δέσμη μέτρων, που αποτελούνται κυρίως από προγράμματα πρόληψης, υπηρεσίες μείωσης της βλάβης (όπως προγράμματα streetwork και χώρους εποπτευόμενης χρήσης), προγράμματα υποκατάστασης της χρήσης οπιοειδών, προγράμματα αποτοξίνωσης και απεξάρτησης, παρεμβάσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και κοινωνικής επανένταξης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν