Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε κυστίτιδα

  • Iatropedia
Κυστίτιδα είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, η οποία συνήθως προκαλείται από μια μόλυνση.

Είναι μια δυσάρεστη πάθηση που πλήττει κυρίως τις γυναίκες. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι ακριβώς μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που διαγνωστείτε με κυστίτιδα.

Τα συμπτώματα της ήπιας κυστίτιδας συνήθως εξαφανίζονται χωρίς θεραπεία μέσα σε λίγες ημέρες.

Τα παιδιά και οι άνδρες θα πρέπει πάντα να πάνε στο γιατρό τους εάν έχουν συμπτώματα κυστίτιδας. Οι γυναίκες θα πρέπει πάντα να πάνε στο γιατρό τους την πρώτη φορά που έχουν συμπτώματα κυστίτιδας και, επίσης, αν έχουν την ασθένεια περισσότερο από τρεις φορές μέσα σε ένα χρόνο.

Υπάρχουν κάποιες σπιτικές θεραπείες που μπορεί να διευκολύνουν την ταλαιπωρία των συμπτωμάτων, ενώ ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.

Σπιτικές θεραπείες

Αν είχατε κυστίτιδα πριν και είστε βέβαιοι ότι έχετε ήπια κυστίτιδα και δεν χρειάζεται να δείτε τον γυναικολόγο σας, υπάρχουν θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε:

Παυσίπονα από το φαρμακείο, όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη, μπορεί να μειώσουν τον πόνο και την ταλαιπωρία. Προσοχή: Μιλήστε με τον φαρμακοποιό σας πρώτα, ιδιαίτερα εάν έχετε κάποιο άλλο ιατρικό πρόβλημα, εάν παίρνετε άλλα φάρμακα, αν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Πίνετε άφθονο πόσιμο νερό: Συνιστάται σχεδόν πάντα ως θεραπεία για την κυστίτιδα, αν και δεν υπάρχει απόδειξη για την χρησιμότητά του, αλλά είναι σίγουρα καλό για την υγεία σας. Επίσης, αποφύγετε το αλκοόλ.

Απέχετε από το σεξ μέχρι η κυστίτιδα να σας περάσει, επειδή το σεξ μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Αντιβιοτικά

Αν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μια σύντομη θεραπεία με αντιβιοτικά. Αυτό περιλαμβάνει συνήθως τη λήψη ενός χαπιού δύο έως τέσσερις φορές την ημέρα για τρεις ημέρες.

Για πιο περίπλοκες περιπτώσεις κυστίτιδας, όπως η κυστίτιδα με άλλη υποκείμενη λοίμωξη, μπορεί να σας δώσει αντιβιοτικά για 5 έως 10 ημέρες.

Έρευνες δείχνουν ότι τα αντιβιοτικά μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα της κυστίτιδας μέσα σε μία έως δύο ημέρες.

http://www.nhs.uk/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυστίτιδα: Αίτια και συμπτώματα