Τι να προσέχετε όταν παίρνετε ασπιρίνη;

  • Iatropedia
Η ασπιρίνη είναι ένα συνηθισμένο φάρμακο που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν στο σπίτι τους. Όμως η λήψη ασπιρίνης πρέπει να γίνεται με προσοχή γιατί κρύβει κινδύνους. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι είναι η ασπιρίνη, ποιες οι παρενέργειες και τι πρέπει να προσέχετε όταν την παίρνετε.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Η ασπιρίνη είναι ένα παυσίπονο που μπορεί να ληφθεί για την ανακούφιση του πονοκέφαλου, του πονόδοντου και τους πόνους της περιόδου. Είναι επίσης κατάλληλη για τη θεραπεία ενός κρυολογήματος και της γρίπης καθώς βοηθά να ρίξει τον πυρετό.

Μπορεί να ληφθεί από ενήλικες και παιδιά άνω των 16 ετών, αλλά δεν είναι κατάλληλο για τα μικρότερα παιδιά. Στο παρελθόν, η ασπιρίνη έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής σε ρευματικές παθήσεις.

Η ασπιρίνη επίσης δίνεται, για να βοηθήσει στην πρόληψη ανεπιθύμητων θρόμβων αίματος.

Επειδή όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, προτού αρχίσετε να παίρνετε ασπιρίνη, είναι σημαντικό ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός να ρωτήσει τα εξής :

– Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

– Εάν είχατε ποτέ έλκος στομάχου ή ουρική αρθρίτιδα.

-Αν έχετε άσθμα ή οποιαδήποτε άλλη αλλεργική πάθηση.

-Αν έχετε οποιαδήποτε προβλήματα με το συκώτι σας ή με τα νεφρά σας.

– Εάν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια ή πρόβλημα με το θυρεοειδή αδένα σας.

– Εάν έχετε αιμορροφιλία.

– Εάν είχατε ποτέ κάποια ασυνήθιστη αντίδραση ή αλλεργικού τύπου αντίδραση μετά τη λήψη ασπιρίνης ή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων .

-Εάν παίρνετε οποιαδήποτε άλλα φάρμακα.

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ ενώ παίρνετε ασπιρίνη. Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για αιμορραγία από το στομάχι.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως προειδοποιεί η καρδιά; Όλα τα σημάδια SOS