Τι μπορείτε να πάθετε από τα παραπανίσια κιλά;

  • Iatropedia
Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν τις σοβαρές επιπλοκές που έχει για την υγεία η παχυσαρκία και δε γνωρίζουν ότι είναι μία πάθηση που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η σοβαρή παχυσαρκία μπορεί να αφαιρέσει μέχρι και οκτώ χρόνια από τη ζωή σας και να είναι υπεύθυνη για πολλά χρόνια κακής υγείας και μη ποιοτικής ζωής.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

H παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημαντική αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η παθολογική αύξηση βάρους παρατηρείται πλέον και σε νέους ανθρώπους, ακόμη και στα μικρά παιδιά.

Οι παχύσαρκοι έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, αναπνευστικά προβλήματα, αρθρίτιδα, παθήσεις της χοληδόχου κύστεως και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν τους κινδύνους για την υγεία που προκαλούνται από την παχυσαρκία. Και οι κίνδυνοι αυτοί είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικοί για τους νέους ανθρώπους. Έχει παρατηρηθεί ότι η σοβαρή παχυσαρκία στις ηλικίες από 20-39 ετών «αφαιρεί» 8,5 και 6 χρόνια ζωής στους άντρες και στις γυναίκες αντίστοιχα.

Επιπλέον, αφαιρεί αρκετά χρόνια ποιοτικής ζωής, γιατί σχετίζεται με προβλήματα υγείας και αυξημένη νοσηρότητα.

Όσα περισσότερα παραπανίσια κιλά έχει ένας άνθρωπος και όσο μικρότερη είναι η ηλικία του, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση στην υγεία, καθώς έχει πολλά χρόνια μπροστά του κατά τη διάρκεια των οποίων αυξάνονται σημαντικά οι κίνδυνοι που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Το μήνυμα των επιστημονικών ερευνών είναι σαφές και πρέπει να κατανοηθεί πως η παχυσαρκία ευθύνεται για πρώιμους θανάτους και για κακή κατάσταση υγείας, αντί μίας ευτυχισμένης, δραστήριας και παραγωγικής ζωής.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

Όταν τα κοριτσάκια γίνονται μητέρες!

Νέα μέθοδο ''χτυπά'' την κήλη!

Γιατί τρέμουν τα χέρια μου χωρίς λόγο;

Σεξ και εγκυμοσύνη! Τα ''ναι'' και τα ''όχι''