Τι καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ για γέννες σε ιδιωτικά μαιευτήρια μετά το “κούρεμα” του επιδόματος!

  • Iatropedia
Σάλος έχει προκληθεί μετά και την επίσημη παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά ότι με τον νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ καταργείται το επίδομα τοκετού και δίνεται πλέον μόνο σε όσους γυναίκες γεννούν στο ...σπίτι! Θέμα που είχε αποκαλύψει το iatropedia. Δείτε τι απαντά ο κ.Σαλμάς και τι καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ για όσες γυναίκες επιλέξουν να γεννήσουν σε ιδιωτικό μαιευτήριο.

Χτύπημα στη μητρότητα θεωρείται το κούρεμα του επιδόματος τοκετού από το υπουργείο Υγείας σε μια περίοδο μάλιστα όπου οι γεννήσεις μειώνονται εξαιτίας της κρίσης.

Με βάση τα όσα είπε ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς από το Δεκέμβριο μέχρι σήμερα μόνο 30 γυναίκες εισέπραξαν το επίδομα καθώς τόσες γέννησαν στο σπίτι και φυσικά εκτός μαιευτηρίου.

Όμως ακόμη και αν επιλέξει κάποια να γεννήσει στον ιδιωτικό τομέα η συμμετοχή πλέον είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, αν μια νέα μητέρα γεννήσει στον ιδιωτικό τομέα και είναι ασφαλισμένη του ΟΓΑ θα καταβάλει συμμετοχή 50% όπως άλλωστε αν νοσηλευόταν σε οποιαδήποτε ιδιωτική κλινική. Για όλες τις υπόλοιπες ασφαλισμένες των υπόλοιπων Ταμείων, η συμμετοχή αγγίζει το 30%.

Πάντως ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς μιλώντας

στον Real fm είπε από την πλευρά του: “Μέχρι πριν γίνει ο ΕΟΠΥΥ το 2010-2011 για παράδειγμα τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είχαν συμβάσεις με τα μαιευτήρια και όταν μια γυναίκα ήθελε να γεννήσει θα πήγαινε είτε στα νοσοκομεία, οπότε στα νοσοκομεία δεν πλήρωνε τίποτα ούτε και σήμερα πληρώνει ή θα πήγαινε σε ένα ιδιωτικό μαιευτήριο. Όταν πήγαινε σε ένα ιδιωτικό μαιευτήριο τα πλήρωνε όλα από την τσέπη της.

Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν κάλυπταν τον τοκετό. Τι έλεγαν; Αφού δεν καλύπτουμε τον τοκετό στα ιδιωτικά μαιευτήρια δίνουμε 900 ευρώ για έξοδα να πάτε να γεννήσετε στα ιδιωτικά. Όταν το 2012 ήρθε ο ΕΟΠΥΥ ανέλαβε όλη την περίθαλψη του τοκετού και ‘έκανε συμβάσεις για πρώτη φορά με τα μαιευτήρια, δηλαδή ανέλαβε στο σύνολο την δαπάνη.

Όχι μόνο για τον φυσιολογικό τοκετό και για την καισαρική και για τις επιπλοκές και για όλα, δηλαδή δεν χρειαζόταν αυτό το βοήθημα από την ώρα που άλλαξε όλο το καθεστώς και ανέλαβε με συμβάσεις να καλύψει όλη την δαπάνη στην ιδιωτική περίθαλψη για την γέννα. Έμεινε από στρέβλωση αυτό το επίδομα.

Δηλαδή πήγαινε η γυναίκα να γεννήσει στην ιδιωτική κλινική το 2012 πλήρωνε όλο το σύνολο για πρώτη φορά το ασφαλιστικό ταμείο και έδινε και από πάνω το επίδομα που έδινε πρώτα όταν δεν κάλυπτε τίποτα. Το πλήρωνε δύο φορές”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΟΠΥΥ: Τέλος σε γυαλιά, κολάρα, επιδόματα τοκετού! Πόσο μειώνονται οι παροχές

Τρόικα: Κόψτε κι άλλο από την Υγεία! Ποιες παροχές ΕΟΠΥΥ κάνουν φτερά

Διεθνώς ρεζίλι: Τι γράφουν οι ξένες εφημερίδες για το ελληνικό σύστημα Υγείας

Γιατί πεθαίνουν οι διαβητικοί στην εποχή του μνημονίου;