Τι είπαν οι φαρμακοβιομήχανοι στη Μέρκελ στην κλειστή συνάντηση! Όλο το παρασκήνιο

  • Iatropedia
Η πρόσκληση που ήρθε από τη Γερμανική Πρεσβεία για συνάντηση με τη Καγκλάριο της Γερμανίας αποτέλεσε μάλλον μια έκπληξη για τους 12 επιχειρηματίες που συναντήθηκαν τελικά μαζί της το απόγευμα στο Χίλτον. Το χώρο της υγείας εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Κώστας Φρουζής ο οποίος έθεσε τα καυτά ζητήματα του κλάδου δεδομένου ότι η ελληνική πολιτεία χρωστά δις ευρώ στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις μια που έχουν να δούνε ρευστό από το 2006! Τι είπαν οι εκπρόσωποι του κλάδου στην Άνγκελα Μέρκελ και πως αντέδρασε η Σιδηρά κυρία.

Με βασικό άξονα την ανάπτυξη η Αν.Μέρκελ συνάντησε παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού 12 πρόσωπα από τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και εκπροσώπους μεγάλων γερμανικών εταιρειών στην Ελλάδα.

Όλοι οι επιχειρηματίες έθεσαν το θέμα της άμεσης εκταμίευσης της δόσης ώστε να είναι δυνατό να επιτευχθεί η ανάπτυξη στον τόπο.

Το πρωτόκολλο πάντως που ακολουθήθηκε ήταν εξαιρετικά αυστηρό και ετέθη από τη Γερμανική Πρεσβεία στους επιχειρηματίες.

Κάθε ένας από τους 12 είχε στη διάθεσή του μόλις 10 λεπτά για να αναπτύξει το θέμα του, με αποτέλεσμα η συνάντηση να διαρκέσει περίπου 2 ώρες.

Η Άνγκελα Μέρκελ χαμογελαστή και κρατώντας σημειώσεις απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Συνδέσμου των Φαρμακοβιομηχάνων Κώστα Φρουζή πως θα πρέπει να εξετάσουν το θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών στην Υγεία. Χωρίς να μπει όμως σε περαιτέρω διάλογο.

Ο κ.Φρουζής από την πλευρά του υπογράμμισε ότι κλάδος είναι πρόθυμος να συμβάλει στην ανάπτυξη μέσω της έρευνας που ούτως ή άλλως η φαρμακοβιομηχανία είναι ο πρώτο κλάδος αλλά και μέσω της αύξησης της απασχόλησης. Υπογράμμισε ωστόσο ότι«αν θέλετε όμως να πάμε παρακάτω, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύμφωνο σταθερότητας το οποίο να συζητηθεί μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε να καταπολεμηθούν άμεσα τα δημοσιονομικά προβλήματα του χώρου της υγείας».

Ο κ.Φρουζής τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό πρέπει άμεσα να επιλυθει το θέμα των χρεών του κλάδου καθώς ήδη οι οφειλές αγγίζουν τα 2 δις ευρώ, το ζήτημα του κουρέματος από το οποίο οι επιχειρήσεις έχουν χάσει άλλο 1 δις, έτσι ώστε να μη θιγούν οι Έλληνες ασθενείς και η πρόσβασή τους καθώς έτσι θα επηρεασθεί η κοινωνική συνοχή.

«Εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να δούμε το θέμα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε να εξευρεθούν κοινές λύσεις» κατέληξε ο κ.Φρουζής απευθυνόμενος τόσο στην κ.Μέρκελ όσο και στον κ.Σαμαρά.

Να σημειωθεί ότι οι φαρμακοβιομήχανοι (ΣΦΕΕ) καιρό τώρα ζητούσαν επίμονα να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό ώστε να του θέσουν τα προβλήματα του κλάδου, αλλά η συνάντηση αυτή έτυχε τελικώς να πραγματοποιηθεί παρουσία της Γερμανίδας Καγκελαρίου…

Δήμητρα Ευθυμιάδου