Τι είναι το Holter ρυθμού;

  • Iatropedia
Σε ορισμένες περιπτώσεις και αν ο καρδιολόγος σας υποπτεύεται μία αρρυθμία μπορεί να σας συστήσει να βάλετε ένα Holter ρυθμού. Τι είναι αυτή η συσκευή; Τι πληροφορίες μπορεί να προσφέρει; Είναι αξιόπιστα τα αποτελέσματα; Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα ρέπει να ξέρετε για το Holter ρυθμού.

Του Θανάση Πατσιαλά

Καρδιολόγου

Πρόκειται για μια εξέταση με την οποία έχουμε τη δυνατότητα καταγραφής ηλεκτροκαρδιογραφήματος επί ένα 24ωρο.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας υπάρχουν συσκευές πολύ μικρού μεγέθους και βάρους, ψηφιακές με δύο μικρές μπαταρίες τύπου ΑΑΑ και μια Flashcard μεγάλης χωρητικότητας ώστε να μπορούν να καταγράφουν και να επεξεργάζονται ταυτόχρονα σε πραγματικό χρόνο το λαμβανόμενο ηλεκτροκαρδιογράφημα ώστε με το τέλος της εξέτασης και αφού «διαβαστεί» από τον υπολογιστή που έχει το αντίστοιχο πρόγραμμα (software) να μας δώσει τις πληροφορίες που θέλαμε.

Έτσι θα δούμε πια είναι η αρρυθμία που ταλαιπωρεί τον ασθενή μας και αφού θα έχουμε τη διάγνωση μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε στη κατάλληλη θεραπεία. Σε μερικές περιπτώσεις δεν αρκεί η καταγραφή του 24ώρου διότι στο εν λόγω 24ωρο μπορεί να μην εμφανιστεί η αρρυθμία.

Για τον λόγο αυτό υπάρχουν και άλλοι τύποι συσκευών Holter όπως τα εβδομαδιαία, τα events recodrers και τα εμφυτεύσιμα τα οποία τοποθετούνται όπως οι βηματοδότες και διαβάζουμε τις πληροφορίες «απ” έξω» με ειδικές συσκευές εξ” επαφής με το δέρμα πάνω από το εμφυτευμένο Holter.

Πατσιαλάς Θανάσης

Καρδιολόγος

http://www.patsialas.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί ''φτερουγίζει'' η καρδιά σας;

Πέντε συνήθειες που ραγίζουν την καρδιά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν