Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η οξεία παγκρεατίτιδα!

  • Iatropedia
Όταν το πάγκρεας δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Και αυτό γιατί δεν μπορεί να βοηθήσει το σώμα να αφομοιώσει τα τρόφιμα και να ρυθμίσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 200.000 άνθρωποι παθαίνουν οξεία παγκρεατίτιδα. Εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και προτιμά τις ηλικίες των 30 και 40 ετών.

Η νόσος εμφανίζεται ξαφνικά και προκαλεί έντονο πόνο και δυσλειτουργία του παγκρέατος, η οποία με τη σειρά της προκαλεί απώλεια βάρους, διαβήτη και άλλα πεπτικά προβλήματα.

Αιτίες

Η κατάχρηση αλκοόλ, η κληρονομικότητα ,οι πέτρες στη χολή, αλλά και η χρήση ορισμένων φαρμάκων αποτελούν τις κυριότερες αιτίες της πάθησης.

Συμπτώματα

Η πάθηση ξεκινά με στομαχόπονο στην κοιλιά μπορεί να είναι ξαφνικός και έντονος ή μπορεί να εμφανιστεί μετά τα γεύματα. Οι πάσχοντες νιώθουν

ναυτία,

έμετος,

πυρετός,

αύξηση του καρδιακού ρυθμού.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της επίθεσης, αν δεν υπάρχουν επιπλοκές συνήθως βελτιώνεται μετά από κατάλληλη επεξεργασία. Ωστόσο όταν η ασθένεια είναι στα πρώτα στάδια ο γιατρός δεν είναι πάντοτε σε θέση να προσδιορίσει το είδος της πάθησης και υποβάλλει τον ασθενή σε πλήρη ιατρικό και κλινικό έλεγχο.

πηγή mayo clinic

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποια τα ύποπτα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος;